Cresterea din sectorul serviciilor si al productiei europene a incetinit in iunie

Data publicarii: 24-06-2010 | Finante-Banci

Ritmul de crestere din sectorul serviciilor si al productiei europene a incetinit in luna iunie, pe fondul crizei deficitelor publice, care afecteaza refacerea economica, sustin analistii Markit Economics, in cadrul unui studiu publicat miercuri.

Un indicele compozit, care estimeaza evolutia celor doua segmente, bazat pe declaratiile managerilor de achizitii din zona euro, a inregistrat o scadere de la 56,4 puncte in mai, la 56 puncte in luna iunie, conform analistilor de la Markit Economics din Londra, citati de Bloomberg.

Cifrele au fost mai optimiste decat media estimarilor efectuate de 13 economisti intervievati de Bloomberg pe aceasta tema, acestia estimand o incetinire pana la 55,8 puncte, in conditiile in care un indice peste 50 puncte reprezinta o crestere.

Accentuarea somajului ii forteaza pe consumatori sa reduca cheltuielile, lasand revenirea zonei euro doar pe seama exporturilor. In timp ce criza fiscala elena a determinat autoritatile sa accelereze reducerea cheltuielilor si retragerea masurilor de stimulare, ea a dus, de asemenea, si la deprecierea euro, care a crescut competitivitatea exporturilor europene in afara Uniunii.

"Vom asista, cel mai probabil, la o scadere graduala a valorilor indicelui compozit in urmatoarele luni", a declarat Karsten Junius, economist in cadrul Dekabank din Frankfurt.

"In timp ce exporturile vor continua sa creasca, acest lucru nu va fi de ajuns pentru a sustine cresterea economica. Suntem martorii unei reveniri modeste a economiei per ansamblu", a adaugat Junius.

NewsIn