Reducerea pensiilor cu 15% este neconstitutionala, la fel si recalcularea pensiilor magistratilor

Data publicarii: 25-06-2010 | Actualitate

CCR a decis ca articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala.

Potrivit Art. 9 din legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, declarat neconstitutional, "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%", De asemenea, acelasi articol declarat neconstitutional spune ca "la determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".

Din legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost declarat neconstitutional art. 1. litera c). Acesta spune: "La data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare", lit c) referindu-se la "pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".

CCR a stabilit ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu incalca Constitutia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: