BNR pune in circulatie o noua moneda de aur cu valoarea de 500 de lei

Data publicarii: 31-08-2006
Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand cu data de  4 septembrie 2006, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 lei, dedicata aniversarii a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Tirajul emisiunii este de 250 exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 2530 lei si nu include pretul cutiei de prezentare. Monedele din aur, dedicate aniversarii Catedralei Patriarhale, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Grafica monedelor din aur este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea ce are ca tema aniversarea a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii  Nationale a Romaniei.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:
-forma: rotunda;
-titlu: 999/1000;
-calitate: proof;
-greutate: 31,103 grame;
-diametru: 35 mm;
-margine: neteda.

Aversul prezinta, in centru, imaginea icoanei Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aflata pe iconostasul din catedrala; in partea inferioara, stema Romaniei, valoarea nominala 500 LEI, in stanga si inscriptia circulara „ROMANIA” in dreapta. Langa portretele sfintilor, textele „SF-IMP-C-TIN” la stanga si „SI ELENA” la dreapta.

Reversul contine, in centru, imaginea catedralei si stema Patriarhiei Romane, iar la exterior, textul circular: „CATEDRALA PATRIARHALA” si anii aniversari 1656, respectiv 2006, de o parte si de alta a stemei.
Fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: