Mihai Tanasescu: Nu este sigura data la care Boardul FMI va discuta raportul despre Romania

Data publicarii: 28-06-2010 | Economie

Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, a declarat pentru AGERPRES ca nu este sigura data la care Boardul FMI va lua in discutie raportul de evaluare a modului in care Romania si-a indeplinit obiectivele din Acordul Stand-By.

"Exista posibilitatea ca Boardul FMI sa discute miercuri raportul despre Romania, dar este numai o posibilitate, pentru ca exista niste reguli care stabilesc modul in care trebuie sa circule documentele in cadrul Fondului Monetar International. Pentru a putea prinde reuniunea de miercuri a Board-ului, unde avem rezervata o pozitie, trebuie ca toate aceste cerinte sa fie respectate, ceea ce va fi foarte complicat, dar vom incerca sa facem tot ceea ce este posibil", a spus Tanasescu.

Potrivit fostului ministru de Finante, in cazul in care circuitul documentelor pe la patru - cinci departamente ale FMI va dura mai mult de doua zile, se va ajunge in luna iulie, cand Fondul are de discutat situatia din 60 de tari, iar prima pozitie disponibila pentru Romania va fi, in acest caz, stabilita in prima decada a lunii iulie.

Eliberarea celei de-a cincea transe din imprumutul acordat de FMI Romaniei, in valoare de 850 de milioane de euro, va fi amanata, deoarece board-ul FMI nu va mai discuta luni indeplinirea de catre tara noastra a obiectivelor economice pe care Romania si le-a asumat prin Scrisoarea de Intentie, informeaza un comunicat postat pe site-ul institutiei financiare internationale.

Dupa ce Curtea Constitutionala a declarat, vineri, neconstitutionale unele prevederi din pachetul de masuri de austeritate, guvernul a decis, sambata, majorarea TVA cu cinci la suta, de la 19 la suta la 24 la suta, in scopul incadrarii in tinta de deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: