Efectele majorarii TVA: Preturi de raft cu 10 la suta mai mari si invazie de produse ieftine si proaste

Data publicarii: 29-06-2010 | Economie

Jumatate dintre producatorii romani vor falsifica retetele produselor comercializate, introducand in noile formule ingrediente ieftine si de proasta calitate. Cu toate acestea, in 40 de zile pretul de raft va creste cu 8-10%. Reprezentantii hypermarketurilor sunt prudenti. Dar inclina tot mai mult spre cresterea preturilor pana la sfarsitul anului.

"In 30-40 de zile firmele vor vedea ce pot suporta in urma cresterii TVA-ului la 24%. Dupa cele 40 de zile preturile de raft vor creste cu 8-10%, din cauza costurilor la energia electrica, termica, cele cu transportul, chiria si scaderii vanzarilor", a spus pentru MONEY.ro Dragos Frumosu.

Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii face estimari mai optimiste privind industria carnii: preturile produselor din carne vor creste cu "doar" 5-8% odata cu majorarea TVA-ului la 24%.

Jumatate dintre firme vor modifica reteta produselor comercializate, ca sa faca fata cresterii cu 5% a TVA-ului, adauga reprezentantul Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Ce inseamna concret pentru cumparatori aceasta miscare a producatorilor? Ca vor manca apa si grasime cu eticheta de mezeluri, de exemplu.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: