Deprecierea istorica a leului, in atentia presei interne si internationale de marti

Data publicarii: 29-06-2010 | Actualitate

Evenimentele economice de la Bucuresti si cauzele deprecierii monedei nationale sunt dezbatute marti atat de presa centrala interna, cat si de presa economica internationala, care averizeaza ca orice amanare a unei noi transe din acordul cu FMI va complica grav situatia economica a Romaniei.

In articolul cu titlul "Cine a aruncat in aer cursul. Cat poate BVR sa tina leul in viata", cotidianul Gandul scrie ca, de data aceasta, prabusirea leului nu a fost cauzata de un atac speculativ, ci de faptul ca marile companii, romanii bogati, dar si cei de rand, dupa o saptamana in care s-au anulat si s-au aprobat de cateva ori taierea pensiilor si majorarea TVA, au dat buzna la ghiseele bancare si la casele de schimb valutar pentru a cumpara valuta, speriati de posibilitatea unei deprecieri masive.

"Dealerii arata cu degetul si spre declaratia unui director BNR, care a anuntat ca este posibila o explozie a cursului de pana la 6 lei/euro. Banca Nationala, in mod surprinzator, nu a intervenit in piata decat declarativ, explicand cursul maxim record prin faptul ca a avut loc un 'soc psihologic'. Rezervele BNR, de peste 34 de miliarde de euro, sunt suficiente pentru a mentine cursul cel putin un an, sustin economistii. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a indemnat la calm si a subliniat ca, din calculele Fondului, 'cursul de echilibru' al Romaniei este de 4,1-4,2 lei/euro", scrie Gandul.

Potrivit cotidianului Jurnalul National, "Cresterea TVA la 24% a aruncat in aer moneda nationala".  "Cursul a atins maximul istoric si a fost cotat de BNR la 4,3257 lei/euro. Este o consecinta directa a majorarii TVA cu 5 puncte procentuale si a in-certitudinii care exista in pietele fi-nanciare vizavi de acordarea celei de-a cincea transe de la FMI. Miercuri, boardul FMI trebuie sa decida daca Romania va primi cele 850 mili-oane de euro. Cursul de referinta pu-blicat de Banca Nationala a Ro-maniei (BNR) a crescut ieri cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungand astfel la cel mai ridicat nivel de la in-troducerea monedei unice europene".

Adevarul  scrie ca "Economia Romaniei este in deriva". "Decizia Curtii Constitutionale, anuntul de majorare a TVA si raspunsul asteptat miercuri de la FMI destabilizeaza economia autohtona. Incertitudinea ca autoritatile vor fi capabile sa se incadreze in tinta de deficit bugetar duce euro la maximul istoric si face Romania una dintre cele mai riscante tari din UE", afirma jurnalistii de la cotidianul citat. 

Evenimentul zilei afirma ca "Deprecierea istorica a leului este consecinta unui 'lant de decizii amanate'". Deprecierea leului in raport cu principalele valute si mai ales cu euro este consecinta unui intreg "lant de decizii amanate, care a speriat pietele", a explicat pentru evz.ro Radu Limpede. Daca salariile din sectorul bugetar ar fi fost diminuate in 2009, an electoral, scaderea acestora ar fi fost de doar 8-9% si nu de 25%. De asemenea, decizia Curtii Constitutionale cu privire la diminuarea pensiilor, majorate, de asemenea, in context electoral, a avut un impact negativ asupra increderii investitorilor cu privire la evolutia economiei romanesti.

Si presa internationala analizeaza evenimentele economice de la Bucuresti si averizeaza ca orice amanare a unei noi transe din acordul cu FMI va complica grav situatia economica a Romaniei.

Publicatia economica Wall Street Journal scrie ca decizia de marire a TVA de la 19 la 24% va rezolva pe termen scurt problema mentinerii deficitului bugetar in limita de 6,8%, angajat in negocierile cu FMI. Pe de alta parte insa, masura va intarzia si mai mult reluarea cresterii economice intr-o tara in care produsul intern brut a scazut, anul trecut, cu 7%.

Agentia Reuters citeaza o declaratie a lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, care afirma ca board-ul Fondului ar putea amana piana la inceputul lunii iulie reuniunea la care sa decida acordarea unei noi transe de imprumut. Asta in ciuda asteptarilor guvernului, care spera ca decizia sa fie luata maine, iar banii sa ajunga in Romania pana vineri.

Agentia France Press aminteste de minimul istoric atins luni de leu in raport cu euro si ii citeaza pe analisti bancari de la Bucuresti care afirma ca picajul monedei nationale ar putea continua in absenta unor masuri a caror importanta sa fie sesizata de catre intreaga clasa politica.

Publicatia de afaceri Bloomberg pune deprecierea istorica a leului pe seama anuntului opozitiei ca va depune o noua motiune de cenzura impotriva guvernului. Acest lucru, mai scrie Bloomberg, complica si mai mult aplicarea masurilor de austeritate menite sa revigoreze acordul cu FMI.

Si editia online a cotidianului londonez Financial Times afirma ca decizia curtii constitutionale demonstreaza, odata in plus, dificultatile cu care guvernele est-europene se confrunta in implementarea durelor, dar necesarelor masuri de austeritate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: