AMRC: Preturile din hipermarketuri se pot majora in fiecare zi, in functie de evolutia cursului

Data publicarii: 30-06-2010 | Economie

Preturile produselor din hipermarketuri ar putea creste in fiecare zi, in functie de evolutia cursului de schimb, dupa majorarea TVA, deoarece 70 - 80 la suta dintre furnizori importa marfa si o platesc in euro, a declarat, pentru Agerpres, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC) din Romania, Delia Nica.

'Nu avem de unde sa stim deocamdata cu cat vor creste preturile din supermarket in urma majorarii TVA, dar se adauga in fiecare zi un risc valutar. Intr-o perioada de o saptamana, diferenta a fost de 2,5 la suta. Produsele vandute in hipermarketuri sunt importate de catre furnizori in proportie de 70 - 80 la suta si, in aceste conditii, preturile pot fi modificate de la zi la zi, avand in vedere ca acestia le platesc in euro. Acest lucru, evolutia preturilor, nu poate fi controlat de hipermarketuri', a afirmat Delia Nica.

Reprezentantul AMRCR a mentionat ca hipermarketurile vor inchide magazinele pentru o zi, pentru introducerea noii TVA, de 24 la suta, in softurile operate de acestea.

'Vom inchide supermarketurile in perioada 30 iunie - 1 iulie. Trebuie modificat soft-ul, efectuate schimbarile de preturi la raft. Daca Guvernul avea un plan B in care sa se regaseasca majorarea TVA, Ordonanta de Urgenta care prevede aceasta modificare ar fi avut norme de aplicare in care sa fie introdus un termen normal de aplicare, astfel incat sa poata fi facute testari si verificari.

In aceste conditii, noi le vom face direct pe clienti. In acest sens, le sugeram acestora sa verifice preturile la aparatele speciale care vizualizeaza pretul produsului, astfel incat la case sa se evite situatiile in care pretul de la raft nu coincide cu cel de la casa', a precizat Delia Nica.

Integral in Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: