Ungaria vrea sa semneze un nou acord de imprumut cu FMI

Data publicarii: 01-07-2010 | International

Ungaria doreste sa semneze un nou acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un plus de stabilitate si cresterea increderii de pe piata, desi tara nu are deocamdata nevoie de fonduri din exterior, conform declaratiilor unui consilier al primului ministru maghiar.

Noul acord cu FMI ar fi unul "preventiv", conform declaratiilor facute miercuri de Gyorgy Szapary, consilier principal al primului ministru ungar, Viktor Orban. Ungaria nu are nevoie de fonduri externe, dar acest acord ar stabiliza pozitia tarii si astfel, ar creste increderea pe piata monetara si de capital, conform declaratiilor consilierului. De asemenea, Szapary a adaugat ca, in opinia sa, bancile straine nu vor pleca din Ungaria dupa implementarea noii suprataxe, prin care se spera obtinerea unei sume suplimentare de 200 de miliarde de forinti (700 de milioane euro) de la institutiile financiare.

Consilierul a anuntat inca de la mijlocul lunii iunie ca noul guvern de la Budapesta doreste semnarea unei noi intelegeri cu FMI pentru 2011 si ca, in acelasi timp, se incearca extinderea actualului acord stand-by cu inca trei luni, pana in decembrie.

La inceputul lunii iulie Budapesta va fi gazda unei misiuni mixte FMI-UE, care va evalua acordul de imprumut acordat Ungariei. Cabinetul Orban spera la o extindere pana la sfarsitul anului a acordului actual, care expira in luna octombrie, conform declaratiilor lui Szapary, citate de portfolio.hu.

"Planurile noastre includ semnarea unui acord preventiv de imprumut pentru 2011, dar negocierile nu au fost demarate inca", a adaugat el.

Ungaria va profita de linia de credit doar in cazul unor evenimente neasteptate pe pietele internationale, care ar impiedica tara sa obtina fonduri altfel, a subliniat consilierul primului ministru ungar.

NewsIn