BNR: Respectarea conditiilor agreate cu FMI sunt principala ancora a reluarii cresterii economice

Data publicarii: 01-07-2010 | Finante-Banci

Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei, dar banca centrala va limita efectele secundare, au anuntat, miercuri, membrii consiliului de administratie al BNR, care au atras atentia ca respectarea conditiilor agreate cu FMI sunt "principala ancora" a reluarii cresterii economice.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat ca rata anuala a inflatiei a fost de 4,42% in luna mai fata de 4,28% in aprilie, "in conditiile deprecierii monedei nationale pe fondul deteriorarii perceptiei de risc asociat economiilor din regiune si, in plan intern, al manifestarii unor riscuri privind politica fiscala si de venituri".

In ciuda scaderii relativ lente a inflatiei preturilor de consum, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat (calculata de BNR, prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice) s-a mentinut in primele cinci luni din 2010 in jurul nivelului de 2%, inferior celui de 2,8%, inregistrat in luna decembrie 2009.

BNR mai precizeaza in comunicatul transmis miercuri ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva, de asemenea, persistenta declinului economiei in primul trimestru al acestui an dupa contractia severa din anul 2009, precum si mentinerea deficitului de cont curent la un nivel sustenabil.

"In conditiile in care majorarea taxei pe valoarea adaugata va conduce imediat la o crestere semnificativa a nivelului preturilor cu amanuntul - si implicit la o accelerare temporara a inflatiei masurata pe baza indicelui agregat al preturilor de consum - BNR va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute", se mai arata in comunicat.

De asemenea, riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala si a celor privind evolutia mediului economic extern, "reclama mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare".

In acest context, consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. Totodata, CA al BNR a hotarat "gestionarea ferma" a lichiditatii din sistemul bancar, comparativ cu "gestionarea adecvata" abordata pana acum.

NewsIn