Locuintele vor putea fi reabilitate termic prin credite bancare cu garantie guvernamentala

Data publicarii: 01-07-2010 | Imobiliare

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Ordonanta de Urgenta privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, care completeaza programul derulat prin OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice.

"Proiectul de act normativ propus vizeaza, in principal, asigurarea cadrului normativ pentru contractarea unui credit in conditii de creditare avantajoase, cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, de catre asociatiile proprietari/ persoane fizice, pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica la blocurile de locuinte dar si la cladirile unifamiliale, construite si receptionate pana la sfarsitul anului 2000, care nu necesita executarea unor lucrari de consolidare ale sistemului structural", se arata intr-un comunicat emis joi de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Finantarea executarii lucrarilor de reabilitare termica se va realiza atat din surse proprii ale beneficiarilor, reprezentand minimum 10% din valoarea lucrarilor, cat si din credite bancare contractate de beneficiari si garantate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea lucrarilor.

In mod exceptional, autoritatile administratiei publice locale, la solicitarea asociatiilor de proprietari, pot finanta, din fondurile aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite, in cuantum de maximum 30% din valoarea prevazuta in devizul general, executarea lucrarilor de interventie. In aceasta valoare pot fi incluse cuantumul de minimum 10% al proprietarilor si costurile elaborarii documentatiilor. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum cinci ani.

"Prin creditarea asociatiilor de proprietari/a persoanelor fizice in scopul realizarii lucrarilor de reabilitare termica, se stimuleaza indirect persoanele juridice care au ca obiect de activitate lucrari de constructii si/sau producerea si/sau comercializarea materialelor de constructii pentru reabilitarea termica, respectiv echipamente pentru utilizarea surselor alternative de energie. Totodata se mentin si se creaza locuri de munca in aceste sectoare si se asigura continuitatea platii obligatiilor bugetare de catre contribuabilii din aceste domenii de activitate", mai informeaza MDRT.

Ordonanta contribuie la atingerea obiectivelor Directivei 2006/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice si de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului, prin reducerea consumurilor energetice la consumatorii finali, cu efect direct in reducerea costurilor cu incalzirea si prepararea apei calde de consum si indirect in reducerea consumului de combustibil conventional si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

NewsIn