Noile norme UE in materie de etichetare, inclusiv noua sigla ecologica, in vigoare de la 1 iulie

Data publicarii: 01-07-2010 | International

Noile norme UE privind etichetarea produselor alimentare ecologice, inclusiv obligatia de a afisa noua sigla ecologica a UE, au intrat in vigoare la 1 iulie, pe langa noile etichete aparand in continuare si alte sigle folosite de intreprinderile private sau la nivel regional ori national.

"Asa-numita "euro-frunza" va aparea de acum in mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse in orice stat membru al UE si care indeplinesc standardele necesare. Pe langa eticheta UE vor aparea in continuare si alte sigle folosite de intreprinderile private sau la nivel regional ori national. Sigla ramane optionala pentru produsele ecologice neambalate si de import. Pe langa sigla, noile norme in materie de etichetare prevad si afisarea informatiilor obligatorii despre locul de productie al ingredientelor produselor si numarul de cod al organismului care a efectuat controalele. O alta schimbare o reprezinta introducerea pentru prima data de norme UE in materie de acvacultura ecologica. Operatorii dispun de o perioada de tranzitie de doi ani pentru a se conforma acestor noi reguli de etichetare.", se arata intr-un comunicat de joi al Comisiei Europene.

Modelul "euro-frunza" reprezinta stelele UE dispuse in forma de frunza pe un fond verde, ceea ce transmite doua mesaje clare consumatorilor: natura si Europa. Desenul a fost inregistrat de Comisie drept marca inregistrata colectiva.

"Avem speranta ca noua sigla se va putea transforma intr-un simbol larg recunoscut al productiei alimentare ecologice in intreaga UE, oferindu-le consumatorilor garantia ca bunurile sunt produse in deplina concordanta cu reglementarile stricte ale UE privind agricultura ecologica. Sper ca aceste schimbari vor impulsiona sectorul agriculturii ecologice si vor ameliora in acelasi timp protectia consumatorilor", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Noile norme acopera si productia de peste, crustacee si alge marine. Normele stabilesc conditii la nivelul UE pentru mediul productiei acvatice si pentru separarea unitatilor de productie ecologica de cele de productie neecologica si precizeaza conditiile privind bunastarea animalelor, printre care si nivelurile maxime de densitate a efectivelor, care reprezinta un indicator masurabil al bunastarii. Normele precizeaza ca biodiversitatea trebuie respectata si interzic utilizarea reproducerii induse prin hormoni artificiali. Hrana ecologica pentru animale trebuie completata cu hrana din peste rezultata din activitatile de pescuit gestionate in mod sustenabil. Au fost prevazute dispozitii speciale pentru productia de moluste bivalve si pentru alge marine.

"Normele europene pentru acvacultura ecologica au devenit realitate. Ele vor pune la dispozitia consumatorilor o oferta mai variata si vor favoriza o productie sanatoasa si ecologica, constituind o alternativa viabila fata de demersul intensiv mai traditional. UE este cea mai importanta piata de fructe de mare din lume si este normal ca Europa sa joace un rol de lider in instituirea unor norme cuprinzatoare in acest domeniu. Printre prioritatile mandatului meu se numara si sustenabilitatea si coeziunea sociala pentru sectorul pescuitului si al acvaculturii. Aceste noi norme pentru acvacultura ecologica reprezinta un jalon important prin aceea ca integreaza aceste prioritati in domeniul acvaculturii", a afirmat comisarul pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki.

In comunicatul Comisiei Europene se estimeaza ca, in 2008, in Europa isi desfasurau activitatea 123 de exploatatii certificate de acvacultura ecologica, dintr-un total de 225 de astfel de exploatatii existente in lume.  Acestea au furnizat aproape jumatate din productia mondiala de 50 000 de tone pentru 2008.  Primele cinci state membre in ceea ce priveste productia sunt Regatul Unit, Irlanda, Ungaria, Grecia si Franta.

NewsIn