Bancile reincep goana dupa leii romanilor. Dobanzile la depozite incep sa creasca

Data publicarii: 02-07-2010 | Finante-Banci

Analistii financiari spun ca, daca dobanzile nu vor creste, romanii isi vor tine banii acasa. Majorarea TVA si impozitarea dobanzilor obliga bancile sa creasca dobanzile la depozite pentru a incuraja romanii sa economiseasca. Analistii financiari sunt de parere ca, in cazul in care inflatia va avea un trend crescator, majorarea bonificatiilor la depozite va continua.

"Daca tendinta inflationista se dovedeste macar la jumatate din ce estimeaza analistii, atunci bancile vor fi nevoite sa creasca dobanzile la depozite. In cazul in care dobanzile nu vor fi real pozitive atunci oamenii nu vor mai aduce banii la banci, ci ii vor tine la saltea", a declarat pentru Gandul consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Recent, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat in cadrul unei interventii televizate ca bancile nu au de ales si sunt obligate sa majoreze dobanzile la depozite pentru ca acestea sa fie real pozitive. Joi CEC Bank a anuntat ca a majorat cu 16% dobanzile la depozitele populatiei, incepand din 1 iulie. Astfel, la depozitele in lei dobanda oferita de CEC variaza intre 6% pe o luna si 7,54% pe 9 respectiv 12 luni.

Dobanzile la depozitele in lei s-au injumatatit in ultimul an

La depozitele in euro si la dolari, dobanda cea mai mare este de asemenea la scadentele de 9 si 12 luni, de 3,19%, respectiv de 2,03% la dolari.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: