Leul se apreciaza la 4,30 lei/euro pe piata interbancara, in asteptarea deciziei FMI

Data publicarii: 02-07-2010 | Finante-Banci

Moneda nationala s-a apreciat aproape constant pe piata interbancara de la deschiderea sedintei valutare, de la 4,3440 la 4,30 lei/euro, in conditiile in care piata se asteapta ca Fondul Monetar International (FMI) sa aprobe vineri acordarea urmatoarei transe catre Romania.

Dupa deprecierea rapida de vineri si luni, 25 si 28 iunie, cand leul a pierdut teren de la 4,23 pana aproape de 4,40 lei/euro, moneda nationalia a inceput sa mai recupereze din pierdere in a doua parte a zilei de miercuri si joi, iar vineri, in jurul orei 11:40, cursul a scazut sub 4,30 lei/euro pe piata interbancara.

De altfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat in aceasta saptamana, timp de mai multe zile consecutiv, noi maxime istorice ale cursului leului fata de euro. Astfel, pe 30 iunie, BNR a afisat un curs valutar de 4,3688 lei/euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la infiintarea monedei unice europene, in 1999.

"Aprecierea leului din ultimele zile este un mix intre interventiile bancii centrale si miscarile pietei. De altfel, sumele cu care a intervenit BNR nu cred ca sunt foarte mari, pentru ca nivelul la care ajunsese leul era oricum nesustenabil, asa ca nu a avut nevoie decat sa dea un impuls pietei, pentru ca aceasta sa se corecteze singura", a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar.

El a adaugat ca se asteapta ca, de luni, cursul sa revina in apropierea nivelului de 4,25 lei/euro la care era cotata moneda nationala joi, inaintea puseului de depreciere.

In plus, deprecierea inregistrata de dolar pe piata internationala, care a ajuns sa fie cotat cu cpeste 1,25 dolari/euro, sustine aprecierea monedelor emergente.

Investitorii au recapatat incredere in leu, dupa ce reprezentantii FMI au dat semnale ca Fondul agreeaza masurile de austeritate adoptate de Guvernul Romaniei si, drept urmare, va aproba in sedinta de vineri acordarea celei de-a cincea transe pentru Romania.

Cele aproximativ 900 milioane euro ar urma sa ajunga la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu la Guvern, asa cum s-a intamplat cu cea mai mare parte a banilor primiti pana acum de la FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: