Coface Romania: Contractia economica va fi de 1,5-2 la suta in 2010, iesirea din recesiune se amana

Data publicarii: 06-07-2010 | Economie

Impactul masurilor de austeritate: inflatia, cresterea somajului, volatilitatea cursului valutar se vor rasfrange direct asupra consumatorilor si a mediului de afaceri, iar iesirea din recesiune ramane doar un deziderat, a declarat, luni, Cristian Ionescu, Director General, Coface Romania.

Coface avertizeaza asupra impactului negativ asupra mediului de afaceri al masurilor de austeritate.

"Devine o certitudine faptul ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009, din punct de vedere economic. In pofida estimarilor initiale de revenire catre o crestere timida in a doua jumatate a anului pe fondul cresterii cererii din partea partenerilor externi, din cauza masurilor de austeritate avute in vedere de actualul guvern, economia Romaniei va suferi o contractie de aproximativ 1.5% - 2% a PIB-ului fata de 2009", se arata intr-un comunicat Coface.

"Masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar in scopul respectarii angajamentelor asumate fata de FMI si restabilirii increderii pietelor financiare in capacitatea Romaniei de a gestiona efectele crizei, pentru a permite obtinerea finantaarii necesare acoperirii deficitului. Din nefericire, aceste masuri pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, ba mai mult, creeaza si premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara", au mai precizat oficialii Coface.

"Majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata. Contractia consumului va diminua baza de impozitare, dar si suplimentarea sumelor incasate la buget scontate prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ fiind cert, pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali", precizeaza comunicatul firmei de colectare de creante si rating.

In noile conditii, si mediul bancar va avea de suferit, rambursarea creditelor conform scadentelor contractuale devenind dificila, efectele urmand a se regasi in escaladarea creditelor neperformante. In conditiile unei profitabilitati in scadere a sistemului bancar si pe fondul cresterii creditelor neperformante, ne putem astepta ca apetitul pentru risc sa ramana la un nivel scazut si sa intarzie relaxarea creditarii. In lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut, au precizat analistii Coface.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: