Reesalonarea creditelor nu-i scapa pe patroni de faliment. Companiile asteapta ca statul sa-si achite datoriile

Data publicarii: 07-07-2010 | Finante-Banci

Rescadentarea datoriilor la banca este doar o solutie de moment, spun patronii, care au probleme din cauza ca statul "uita" sa-si achite datoriile catre mediul privat

Desi bancile se arata dispuse sa reesaloneze creditele luate de companiile care nu mai au bani sa-si plateasca ratele, solutia nu este imbratisata de toate firmele cu probleme, spun reprezentantii intreprinzatorilor, care de mult prefera sa intre in faliment. "Mediul de afaceri are de incasat miliarde de lei de la stat.

Atunci, de ce ar mai apela la restructurare, cand stiu ca nici macar asta nu le mai poate salva? Doar companiile care au perspective apeleaza la aceasta solutie", a declarat pentru Gandul Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). La CEC Bank, de exemplu, din o suta de credite restructurate, 25 de clienti renunta sa-si mai plateasca ratele chiar si dupa ce beneficiaza de aceasta solutie.

"Din 100 de credite restructurate de CEC la companii, 25% dintre clienti nu mai reusesc sa continue, desi li s-a dat o gura de oxigen. Totusi, 75% se salveaza", a declarat marti Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, cu ocazia seminarului "Mediafax Talks about Banking", organizat de Mediafax. El aminteste de cazul unor restantieri la care se manifesta "sindromul doctorului": nu vin la banca sa discute despre problemele pe care le au cu plata ratelor, desi sunt in situatie cronica din acest punct de vedere. "Faptul ca o banca ajunge sa execute un client este doar sfarsitul unei incercari de a gasi o solutie, un dialog cu clientul", explica presedintele CEC.

Executarea nu este insa o solutie profitabila pentru banci, pentru ca nu exista o piata pe care casele, terenurile si utilajele scoase la licitatie sa fie vandute la preturi care sa acopere imprumutul.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: