Romania ocupa locul doi in lume dupa usurinta cu care se infiinteaza o societate cu capital strain

Data publicarii: 08-07-2010 | Economie

Un raport publicat miercuri de Banca Mondiala releva faptul ca Romania se situeaza pe locul doi in lume dupa usurinta cu care se poate infiinta o societate cu raspundere limitata cu capital strain, dupa Slovacia, in conditiile in care acest proces necesita 11 zile si 7 proceduri.

Astfel, indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina, care evalueaza regimurile de reglementare pentru a intemeia o afacere, este de 89,5 in Romania si de 92,1 in Slovacia, in conditiile in care maximul este 100. Indici ridicati se regasesc si in cazul Poloniei - 85, Georgiei sau Albaniei, de 84,2 in cazul ambelor tari.

La polul opus se gasesc state precum Etiopia, cu un indice de 21,1, Arabia Saudita - 35 sau Angola - 39,5, acolo unde timpul necesar fondarii unei afaceri cu capital strain este de 263 de zile.

Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina se situeaza la 76,8 in Europa de Est si Asia Centrala si la 64,5 la nivel mondial.

Alti indicatori analizati in raportul Bancii Mondiale sunt arbitrajul disputelor comerciale, accesul la terenurile industriale si gradul in care este permisa detinerea de catre investitori straini din capitalul social. In acest din urma caz, raportul arata ca investitorii straini au dreptul in Romania de a investi in proportie de 100% in orice sector deschis societatilor private autohtone, exceptie facand sectoarele de transport aerian national si international, unde participatia straina la capital este limitata la maximum 49%, ca si in alte tari din Uniunea Europeana, pentru investitorii care nu provin din tari din Zona Economica Europeana.

In privinta accesului la terenurile industriale, indicele accesului la informatii referitoare la terenuri se plaseaza in Romania la 33,3, comparativ cu media din regiune de 50,3 si cu cea la nivel mondial, de 41,3. Reglementarile romane privind constructiile impun ca orice persoana care solicita autorizatie de constructie sa aiba un interes imobiliar spre deosebire de un drept personal, cum ar fi o arenda, asupra terenului mentionat. Din acest motiv, cel mai adesea, companiile straine cumpara teren. Terenurile publice pot fi inchiriate, sau pot fi vandute dupa reclasificarea ca terenuri private.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: