Bancile europene vor trebui sa raspunda pentru prime si salarii foarte mari incepand cu 2011

Data publicarii: 08-07-2010 | Finante-Banci

 
Bancherii europeni se vor supune, incepand de anul viitor, unui nou set de reguli si reglementari in ceea ce priveste primele incasate de angajati si salariile de peste 1 milion de euro, conform pachetului de legi adoptat miercuri de Parlamentul European, informeaza Bloomberg.

Bancherii vor trebui sa se supuna noilor reguli, care permit incasarea a maxim 30% din valoarea primelor castigate in prezent, conform pachetului de legi votat miercuri in Parlamentul European.

Directorii de institutii bancare care au incasat pana acum prime din banii publici vor trebui sa isi justifice aceste bonificatii, iar bancile vor fi nevoite sa raporteze numarul de angajati cu salarii peste 1 milion de euro (1,3 milioane dolari) organismelor de reglementare, in urma votului de la Strasburg.

"Bancile au avut la dispozitie doi ani de la inceputul crizei financiare in 2008 si nu au luat masurile necesare. De aceea ne luam responsabilitatea de a face acest lucru in locul lor", a declarat Arlene McCarthy, membru al Parlamentului European si sustinator al proiectului de lege.

Autoritatile din intreaga lume au acuzat bancile de incurajarea prin oferire de prime valoroase a operatiunilor excesiv de riscante care au contribuit la declansarea celei mai grave crize financiare de la cel de-al Doilea Razboi Mondial pana in prezent. Masurile referitoare la primele salariale fac parte dintr-un proiect de lege menit sa forteze institutiile financiare sa fie mai atente in gestionarea capitalului in raport cu operatiunile bancare riscante, care a fost propus de catre Comisia Europeana inca de anul trecut.

Legea va intra in vigoare incepand de anul viitor, pentru toate cele 27 de state membre, conform jurnalistilor de la Bloomberg.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: