Unicredit: Inflatia in Romania urca la 8% si economia se contracta cu 2,5 la suta

Data publicarii: 09-07-2010 | Finante-Banci

Estimarile privind economia Romaniei sunt tot mai pesimiste. Unicredit a revizuit prognoza pentru tara noastra si mizeaza pe o contractie economica de 2,5%, pana la sfarsitul acestui an. Scenariul este confirmat de cifrele oficiale pe primele cinci luni ale anului.

Scenariul Unicredit a fost modificat dupa majorarea TVA. Economistii bancii estimeaza ca inflatia va urca pana la 8 procente, ceea ce va afecta puterea de cumparare si implicit, evolutia economiei. Iar datele Institutului National de Statistica nu fac decat sa confirme pesimismul general.

In luna mai, o singura cifra este precedata de semnul plus. Productia industriala a crescut cu 4,1% fata de aceeasi luna din 2009. In rest, toti indicatorii sunt cu minus. Cel mai mult a avut de pierdut piata auto
. Vanzarile de autovehicule au scazut cu 26,6 procente in primele cinci luni ale acestui an.

Si constructiile sunt in declin. Volumul lucrarilor este mai mic cu 17,3 la suta fata de anul trecut. Nici perspectivele nu sunt mai bune, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale fiind cu 17,3% mai redus comparativ cu 2009.

Integral in Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: