Consiliul Concurentei a verificat 20 de societati care au beneficiat de ajutor de stat

Data publicarii: 31-08-2006
Cele 20 de societati, care au beneficiat de ajutor de stat pentru salvare-restructurare, au implementat masurile prevazute in planurile de restructurare, este concluzia Consiliului Concurentei in urma unei actiuni de control efectuata in luna august la acesti agenti economici, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Ajutoarele de stat pentru salvare-restructurare autorizate de catre Consiliul Concurentei pentru cele 20 societati au fost in valoare totala de 488.599 mii RON si au constat in: scutiri la plata a majorarilor de intarziere si a penalitatilor pentru rate de capital, dobanzi si comision la fondul de risc, scutiri la plata unor obligatii bugetare restante si a unor creante proprii AVAS, scutirea la plata a majorarilor si penalitatilor de intarziere aferente contributiilor datorate bugetului statului, bugetelor locale si fondurilor speciale, esalonari la plata obligatiilor restante la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si la fondurile speciale, reducerea tarifului pe metru patrat pentru terenuri concesionate de la autoritatile locale, etc.

Masurile ce au fost implementate de agentii economici conform planurilor de restructurare se refera la:


-Masuri de natura organizatorica - comasarea sau reorganizarea (amenajarea) unor sectii de productie, inchiderea sau dezafectarea capacitatilor de productie nerentabile, inchirierea unor spatii si utilaje;

-Masuri de natura tehnologica - modernizarea si dotarea cu echipamente noi a liniilor de productie;

-Masuri de protectie a mediului;

-Masuri de restructurare financiara - societatile analizate si-au respectat graficele de plati ale esalonarilor convenite cu furnizorii, si, prin urmare, valoarea datoriilor catre bugetul de stat s-a diminuat.


Pentru alte trei societati (SC RULMENTI SA BARLAD, SC OPTICA SA TIMISOARA si SC STOFE SA BUHUSI) furnizorii au comunicat finalizarea implementarii programelor de restructurare. S-a constatat ca ajutorul de stat pentru salvare-restructurare a avut o influenta benefica asupra societatilor contribuind la imbunatatirea indicatorilor economico-financiari si de eficienta, unitatile devenind viabile.

In afara de ajutoarele individuale pentru salvare-restructurare, Consiliul Concurentei a autorizat si 2 scheme de ajutor de stat, care au aplicabilitate in acest caz, respectiv:

-Schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, privind facilitati prevazute de Legea nr. 137/2002. In baza acestei scheme, in perioada 2004-2005, 5 agenti economici au beneficiat de ajutor de stat, in valoare de 11.124 mii RON – ajutorul fiind in derulare (SC TRANSMIXT SA BISTRITA, SC SIBAC SA SIGHISOARA, SC IRMEB SA BUCURESTI, SC TCM SA CLUJ-NAPOCA si SC SALVOSID SA GALATI). Toate societatile beneficiare au inregistrat profit incepand cu anul 2005.

-Schema de ajutor de stat privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii societatilor comerciale din portofoliul APAPS si consolidarea unor privatizari. In baza acestei scheme, pana in prezent un numar de 5 agenti economici au beneficiat de ajutor de stat, in valoare de 2.567,7 mii RON (pentru 2 agenti economici ajutorul a fost efectiv acordat – SC SPUMANTE SILVANIA SA SIMLEUL SILVANIEI si SC LUTEX SA LUDUS – iar pentru ceilalti 3 acordarea ajutorului este in derulare – SC CERITEX SA BRASOV, SC UPRUC RAMA SA FAGARAS si SC UPRUC SERV SA FAGARAS). Toate societatile beneficiare au inregistrat profit incepand cu anul 2005.

Aceste actiuni de verificare si control se incadreaza in activitatea de monitorizare a ajutoarelor de stat din Romania realizata de Consiliul Concurentei.

Raportul intocmit in urma actiunilor de verificare va putea fi consultat pe site-ul Consiliului Concurentei: www.consiliulconcurentei.ro


Cele 20 de societati ce au beneficiat de ajutor de stat pt salvare-restructurare si care au facut obiectul activitatii de control:


1. SC UCM SA RESITA
2. SC HIDROSIB SA SIBIU
3. SC SATURN SA BUCURESTI
4. SC COMES SA SAVINESTI
5. SC GRANTMETAL SA BUCURESTI
6. SC SILVANIA FOREST SA SATU MARE
7. SC CAROMET SA CARANSEBES SC
8. IMATEX SA TARGUMURES
9. SC GEROM SA BUZAU
10. SC MAT SA CRAIOVA
11. SC ROSTRAMO SA TARGU JIU
12. SC UZINA MECANICA MARSA SA
13. SC CAHIRO SA BOLDESTI SCAIENI
14. SC TREMAG SA TULCEA
15. SC DOBROMIN SA CONSTANTA
16. SC URBIS ARMATURI SANITARE SA BUCURESTI
17. SC ROFEP SA URZICENI
18. SC IUG SA CRAIOVA (dupa privatizare a devenit SC POPECI UTILAJ GREU SA);
19. SC ASTRA VAGOANE SA ARAD
20. SC DRUMURI SI PODURI SA IASI

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: