Ramanem al doilea cel mai sarac stat din UE si peste 20 de ani

Data publicarii: 09-07-2010 | Economie

Romania va ramane al doilea cel mai sarac stat din Uniunea Europeana si in urmatoarele decenii, in conditiile in care scaderea economica este mai puternica si dureaza mai mult decat se estima initial. Aprecierile au fost realizate de Institutul de Studii Internationale din Viena. Chiar si asa, nivelul de trai va creste la 61% din media Uniunii in 2030, fata de numai 45%, cat este estimul anul acesta.

Inainte de criza globala, Romania era printre cele mai bine-vazute economii est-europene, cu perspective optimiste pe termen lung. Acum, insa, situatia s-a schimbat nu doar pentru Romania, ci si pentru toate tarile din regiune. Din cauza crizei, statele central si est europene ar putea pierde un deceniu din procesul de convergenta a veniturilor spre media zonei euro.

Aprecierea apartine specialistilor de la Institutul de Studii Economice din Viena, unul dintre cele mai cunoscute think-tank-uri din regiune. Romania nu face exceptie si este, de altfel, una dintre tarile aflate inca in recesiune, alaturi de Bulgaria, statele baltice si Croatia. Astfel, produsul intern brut pe cap de locuitor va scadea, anul acesta, in Romania, la 45% din media Uniunii Europene, valoare ajustata la puterea de cumparare. In general, indicatorul este utilizat de economisti si pentru a masura nivelul de trai dintr-o tara.

Practic, acest lucru inseamna ca Romania este al doilea cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, depasita doar de Bulgaria la acest capitol. Iar situatia nu se va schimba nici in urmatoarele decenii. Economistii think-tank-ului vienez cred ca produsul intern brut pe cap de locuitor va creste gradual in Romania in urmatorii ani, pana la o valoare de 61% din media Uniunii Europene in 2030. Chiar si asa, romanii vor ramane al doilea cel mai sarac stat din blocul comunitar, depasindu-i doar pe bulgari. Spre exemplu, in Polonia, indicatorul va fi la 73% din media Uniunii in 2030, in Ungaria, 72%, iar in Cehia, 97%.

Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: