Daianu: Nu transa aceasta de la FMI e esentiala pentru Romania, ci relatia cu finantatorii externi

Data publicarii: 12-07-2010 | Finante-Banci

Daniel Daianu, fost ministru de Finante, crede ca guvernul trebuie sa ia o decizie rapida legata de TVA, "pentru a aresta tentativele celor care ar mari preturile potrivit noii cote a TVA".

"Daca s-ar reveni intr-un timp rezonabil, ar aduce nivelul preturilor la cota premergatoare deciziei de a mari TVA-ul, de la 19 la 24%. Este un punct de vedere impartasit de toti economistii atenti care inteleg ca piata are rigiditati. Noi nu suntem intr-un sistem concurential perfect si exista asimetrii. Ceea ce se duce in sus, nu se duce neaparat in jos atunci cand cauza, care a urcat un pret, dispare. Timp rezonabil ar insemna ca Guvernul sa ia o decizie foarte rapida in acest sens pentru a aresta tentativele celor care ar mari preturile potrivit noii cote a TVA", a spus Daianu.

Economistul atrage atentia ca Romania risca sa lase impresia ca tot ce s-a facut a fost pentru a obtine transa de la FMI.

"Cred ca atunci cand s-a luat decizia de suire a TVA-ului ar fi trebuit sa existe o mai buna coordonare. Nu trimiti un asemenea mesaj, care este consfintit si de o scrisoare. Asta mi se pare putin deconcertant. Nu ar trebui sa ne permitem aceasta nesiguranta. Riscam sa lasam impresia ca tot ce s-a facut a fost pentru a obtine transa aceasta. Nu transa aceasta este esentiala pentru Romania, ci relatia cu finantatorii externi. Vad si acum voci care deplang aceasta relatie. Nu se intelege nici acum ca lipsa finantarii externe ar insemna o fortata ajustare a cheltuielilor bugetare la nivelul incasarilor care pe fondul declinului economic si in 2010, ar insemna ajustare la nivelul de 7-8% din PIB", a mai declarat Daianu la Realitatea TV.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: