CE sustine majorarea plafonului de garantare a depozitelor la 100.000 de euro

Data publicarii: 13-07-2010 | International

Comisia Europeana (CE) a remis luni Parlamentului European si Consiliului Europei un pachet de masuri care isi propune sa majoreze plafonul garantiilor in cazul economiilor bancare la 100.000 de euro, si sa urce nivelul despagubirilor investitorilor de la 20 la 50.000 de euro

Astfel, pentru detinatorii de conturi bancare, masurile adoptate astazi inseamna ca, in cazul in care banca lor nu poate rambursa depozitele, acestia si-ar recupera mai repede banii (in 7 zile), ar beneficia de un plafon de garantare mai mare (de pana la 100 000 euro) si de informatii mai bune cu privire la modul in care sunt protejati si in ce situatii.

In Romania, nivelul actual de garantare a depozitelor urca pana la 50.000 de euro, tara asumandu-si deja obligatia de a mari acest nivel pana la 100.000 de euro, pana la finalul lui 2010.

Totodata, pentru investitorii care folosesc servicii si fonduri specializate, Comisia propune acordarea mai rapida a despagubirilor in cazul in care o firma de investitii nu ii restituie activele investitorului din cauza unei fraude, a unei greseli in administrare sau erori operationale, nivelul despagubirii urmand sa creasca de la 20.000 euro la 50.000 euro.

In plus, Comisia are in vedere o schimbare a modului de calcul al contributiilor la Fondul de Garantare, care vor avea loc "intr-un mod mai echitabil, deoarece vor fi ajustate in functie de riscurile prezentate de fiecare banca in parte."

De asemenea, investitorii vor primi informatii mai bune cu privire la situatiile cand se aplica sistemul de despagubire si vor beneficia de o mai buna protectie impotriva deturnarilor frauduloase in cazul in care activele lor sunt pastrate de o terta parte - precum in recentul caz Madoff.

Comisia a lansat totodata o consultare publica cu privire la optiunile posibile pentru ameliorarea protectiei detinatorilor de polite de asigurare, inclusiv posibilitatea de instituire a unor scheme de garantare a asigurarilor in toate statele membre.

"Adoptarea pachetului propus astazi marcheaza cel mai recent efort al Comisiei de a spori transparenta si responsabilitatea in cadrul sistemului financiar european pentru a preveni si gestiona viitoarele crize. Consumatorii europeni merita mai mult. Au nevoie de siguranta ca economiile, investitiile sau politele lor de asigurare sunt protejate oriunde in Europa. Pentru ca acest lucru sa devina realitate, fac un apel la Parlamentul European si la Consiliu sa adopte rapid pachetul de masuri propus astazi", a declarat Michel Barnier, Comisarul pentru piata interna si servicii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: