Mecanismul european de stabilizare financiara ar trebui sa fie operational pana la finalul lunii

Data publicarii: 13-07-2010 | Finante-Banci

Mecanismul european de stabilizare financiara (EFSF) ar trebui sa fie functional pana la finalul acestei luni, au declarat luni mai multi ministri de finante din state membre ale zonei euro, inaintea reuniunii de la Bruxelles a Eurogrupului.

Reprezentantii unor state occidentale si-au exprimat speranta ca Slovacia va renunta la blocarea activarii EFSF, mecanismul european de sprijin financiar in valoare de 500 miliarde de euro pentru tarile din zona euro care ar intampina dificultati financiare.

Activarea acestui mecanism are nevoie de semnatura tuturor celor 16 state care au adoptat moneda euro, insa autoritatile de la Bratislava au refuzat pana acum sa semneze in special ca urmare a faptului ca partidele care au castigat alegerile din luna iunie s-au opus acestui instrument de sprijin financiar.

'Cred ca Slovacia va semna pana la jumatatea lunii iulie. Instrumentul va fi disponibil in mod sigur pana la finalul lunii', a spus presedintele Eurogrupului, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Totusi, ministrul slovac al finantelor Ivan Miklos a parut sa lase deschise toate variantele. 'Nu ma aflu aici pentru a semna, ci pentru a discuta si negocia, dar vom lua in curand o decizie', a spus el.

Integral in Agerpres

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: