Stolojan: Renuntarea la cota unica ar fi o masura luata pe picior

Data publicarii: 14-07-2010 | Finante-Banci

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan sustine ca introducerea impozitului progresiv ar fi o masura pripita ce va afecta investitiile, aratand in schimb ca este necesara o regandire a sistemului fiscal in ansamblul sau.

Theodor Stolojan a apreciat ca in acest moment nu se impune renuntarea la cota unica de impozitare, deoarece ar afecta nivelul investitiilor. "Romania se afla in situatia in care trebuie sa rezolve doua mari probleme. Prima este cum sa reduca ponderea economiei gri la o proportie comparabila cu alte tari din Uniunea Europeana si asta nu o faci crescand cotele de impozitare. A doua problema ce trebuie rezolvata este stimularea transformarii venitului in capital, in investitii, pentru a reduce decalajul dintre standardul nostru de viata si cel mediu al Uniunii Europene", a spus Stolojan pentru NewsIn.

In consecinta, impozitul progresiv pe venit nu ar stimula investitiile. "Nu sustin renuntarea la cota unica. Daca ma apuc sa impozitez venitul nu stimulez investitiile. Sunt pentru impozitarea consumului, nu a venitului", a precizat Stolojan. El a spus ca eventuala renuntare la cota unica ar fi "o masura luata pe picior", in absenta unei analize serioase a problemelor sistemului fiscal romanesc si a evaluarii impactului pe care l-ar putea avea. "O decizie pe picior se poate lua oricand si s-a mai luat atunci cand am crescut TVA-ul, dar atunci a existat constrangerea faptului ca trebuia sa venim cu o solutie in maxim 24 de ore pentru ca se apropia sedinta boardului FMI si riscam sa ne pierdem credibilitatea pe pietele externe", a spus democrat-liberalul.

El a sustinut ca problema impozitarii progresive versus cea a cotei unice trebuie gandita in cadrul unei reforme profunde a intregului sistem fiscal romanesc. Una din punctele cruciale ale reformei fiscale este stabilirea nivelului TVA si motivatiile care stau la baza acesei decizii. "Este nevoie de o gandire a unei reforme fiscale si sa vedem ce vor si cetatenii: sa ramana cu mai multi bani in buzunar, dar sa plateasca mai mult pentru servicii precum sanatate, educatie, cultura sau sa fie impozitati mai mult dar sa plateasca mai putin pentru accesul la aceste servicii?", a spus prim-vicepresedintele PDL. Un alt obiectiv important al acestei reforme ar fi modul in care va fi gandit sistemul de pensii. "De exemplu, pilonul 1 al sistemului de pensii nu mai este sustenabil din punct de vedere economic. Solutia nu este economica, ci politica, daca vrem sa-l mentinem asa cum este", a aratat europarlamentarul PDL.

NewsIn