Ca sa plateasca dobanzi mici, Romania se imprumuta de pe-o zi pe alta

Data publicarii: 14-07-2010 | Finante-Banci

Ministerul de Finante ia imprumuturi pe termen scurt cu dobanzi de 4-5% pe an, deoarece bancile refuza sa mai imprumute ministerul pe termen mediu si lung la dobanzi rezonabile de maxim 7%.

In aceasta perioada de criza, Ministerul Finantelor se imprumuta pe perioade scurte in conditiile in care bancile refuza sa ii mai acorde imprumuturi pe termen mediu si lung. Marti, ministerul condus de Sebastian Vladescu a imprumutat de la bancile comerciale un miliard de lei cu o dobanda de 4,62% pe an pe termen de 14 zile, scrie Gandul.

Cu numai o zi inainte, institutia a incercat sa ia un imprumut de 750 de milioane de lei cu o scadenta de 12 luni. Insa in conditiile in care bancile au cerut o dobanda mai mare decat a vrut ministerul sa plateasca, statul a luat pana la urma doar 88,91 milioane de lei, la un randament mediu de 6,99% pe an.

Ministerul Finantelor are aceasta problema a imprumuturilor din luna mai. De atunci si pana acum Finantele si-au propus sa se imprumute de la banci 990 de milioane lei. La fel stau lucrurile si in cazul imprumuturilor prin certificate de trezorerie: in aceeasi perioada, din mai pana in prezent, statul a luat de la banci doar trei miliarde de lei, desi anuntase ca va imprumuta in total 6,9 miliarde, conform unei analize ING citata de jurnalistii de la Gandul.

Integral in Realitatea.net