Ambasadorul Franţei: Trebuie să revizuim privilegiile sociale, să reechilibrăm sistemul de pensii

Data publicarii: 15-07-2010 | Economie

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a vorbit, în discursul rostit în prezenţa premierului Emil Boc cu prilejul Zilei naţionale, despre dificultăţile crizei economice, subliniind că peste tot sunt necesare măsuri stricte, revizuirea privilegiilor sociale şi reechilibrarea sistemului de pensii.

în anul de criză 2010, alocuţiunea ambasadorului Henri Paul s-a concentrat în jurul temelor economice, reprezentantul diplomatic al Franţei cerând autorităţilor române "eforturi pentru a îmbunătăţi  mediul de afaceri, pentru a spori transparenţa şi pentru a creşte competitivitatea economică", astfel încât aşteptările partenerilor francezi să nu fie înşelate.

Pe de altă parte, ambasadorul a transmis un mesaj clar că şi-ar dori ca sistemul educaţional românesc să încurajeze mai mult folosirea limbii franceze.

Ambasadorul Henri Paul a vorbit despre măsurile de austeritate care se impun nu numai în Franţa şi în Europa, ci şi în România, amintind că "după mai mulţi ani cu o creştere importantă, datorată în special investiţiilor străine atrase de perspectiva integrării europene", în 2009 ţara noastră a cunoscut o recesiune foarte puternică, iar în 2010 va avea o creştere economică negativă. 

"în Franţa şi în Europa, sunt necesare măsuri stricte de economie, trebuie să revizuim privilegiile noastre sociale şi în special trebuie să reechilibram sistemul de pensii şi să reinventăm un model de creştere. Trebuie, de asemenea, să găsim, printr-o analiză serioasă şi aprofundată a punctelor noastre tari şi a slăbiciunilor noastre, modalităţile şi soluţiile pentru un nou început. Da, eu cred că va exista un moment de dinainte şi de după criză", a spus ambasadorul Henri Paul referindu-se la 2010 ca la un an de cotitură 2010, care "va rămâne, fără îndoială, în memoria europenilor şi în mod deosebit în memoria românilor".

Ambasadorul a spus că "România poate să se bazeze pe solidaritatea europeană, care s-a manifestat deja în susţinerea ajutorului din partea FMI. Sunt convins că eforturile sale vor găsi o contrapartidă în menţinerea şi aprofundarea acestui ajutor, în special în momentul revizuirii politicii agricole şi a perspectivelor bugetare ale Uniunii europene", a subliniat reprezentantul diplomatic al Franţei.

Pe de altă parte, reamintind că parteriatul strategic bilateral este în curs de revizuire, ambasadorul a confirmat că Franţa este interesată de cooperarea cu România în domeniul energetic, în cel al agriculturii, al infrastructurii de transport şi al mediului, dând asigurări că "România poate să se bazeze pe sprijinul Franţei".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: