Bancher german condamnat pentru criza

Data publicarii: 15-07-2010 | Finante-Banci

Fostul director executiv al bancii germane pentru industrii IKB, Stefan Ortseifen, a fost gasit vinovat de instante pentru manipularea pietei si contributie la criza financiara din Germania.

El a primit o pedeapsa de 10 luni de inchisoare cu suspendare si o amenda de 100.000 de euro, bani care vor ajunge in proiecte de caritate.

Ortseiefen a utilizat gresit, se pare, cu buna stiinta, miliarde de euro din banii IKB in piata creditelor subprime, adica acele credite ipotecare acordate celor care nu puteau sa se imprumute la prima mana, pentru ca nu aveau bonitatea necesara. Ba mai mult, el a insistat asupra faptului ca "turbulentele de pe piata americana nu au capacitatea de a afecta IKB" pentru a ridica artficial valoarea actiunilor bancii . Cateva zile mai tarziu, banca germana era la un pas de faliment.

Investitii cu risc ridicat

"Scopul lui Ortseifen a fost sa manipuleze pretul actiunilor. El a minimalizat astfel riscul creditelor ipotecare", a declarat procurorul german, Nils Bussee. IKB a fost una dintre cele mai afectate banci germane in urma crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, acumuland o expunere de 17,5 miliarde euro pe piata creditelor subprime. Banca, ce oferea imprumuturi pentru aproximativ 10 la suta dintre cele mai mari companii din Germania, a fost salvata in 2007 printr-o operatiune coordonata de banca centrala si de principalul actionar, banca detinuta de guvernul german, KfW.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: