PAID: Asigurarea obligatorie va acoperi circa 10% din locuinte pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 15-07-2010 | Finante-Banci

Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 10% pana la finalul lui 2010, din cele 8,5 milioane de proprietati cu destinatia de locuinte, a declarat joi presedintele PAID,, cu ocazia incheierii primelor polite de asigurare obligatorie a caselor.

"Estimam ca aproximativ 20% dintre locuintele din Romania vor avea o asigurare obligatorie de locuinte in primul an", a mentionat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

El a adaugat ca, pentru cei 20% de proprietari asigurati, expunerea in reasigurare va fi de circa 25 de miliarde euro, fara sa mentioneze valoarea primei de reasigurare.

Pe masura ce ponderea locuintelor asigurate creste, va fi luata in calcul suplimentarea programului de reasigurare, a mentionat Bulugea.

"In acest moment, in Parlamentul Romaniei exista un pachet de modificari la Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor", a mentionat Bulugea, care prevede si modalitatea de solutionare a daunelor.

Presedintele PAID a mai spus ca in sistemul electronic al PAID sunt peste 10% din numarul total de locuinte, iar daca se pastreaza ritmul se va ajunge la o pondere de circa 60-70% intr-un an.

Proprietarii sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni de la emiterea primei polite, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor. Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.

Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: