BCR BpL a incheiat pana la jumatatea anului 2010 peste 165.000 de contracte insumand 4,6 mld. lei

Data publicarii: 15-07-2010 | Finante-Banci

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a incheiat pana la jumatatea anului 2010 peste 165.000 de contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ, insumand 4,6 miliarde lei, la o medie contractuala de 25.000 - 30.000 lei, a anuntat, joi, banca.

Oficialii BCR BpL sustin ca prima jumatate a anului 2010 a reprezentat o perioada buna pentru banca, in pofida situatiei dificile prin care trece economia.

"Mai ales in astfel de perioade oamenii se orienteaza spre economisire si spre sisteme sigure, cum este cel al economisirii-creditarii, cu produse in lei si dobanzi fixe. Desi este abia la inceput, sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ in Romania isi arata potentialul de dezvoltare rapida", a declarat Alexandru Ciobanu, presedintele BCR BpL.

Ciobanu sustine ca banca a oferit deja primele credite. Totodata, clientii care au nevoie de credite pe termen scurt cu destinatie imobiliara pot primi imprumuturi "intermediare" sau "anticipate", pe care le pot solicita daca au contracte care vor ajunge la perioada de creditare normala intr-un termen mai lung.

Creditele acordate de BCR BpL au dobanzi fixe de 5% si 6%, in functie de tariful ales, a adaugat Ciobanu.

Sistemul "sparkasse", sau al bancilor pentru locuinte, presupune economisirea unei sume ce reprezinta ulterior avansul in cazul achizitiei unei locuinte, pe termen mediu, si apoi creditarea restului necesar din partea bancii. In Romania sunt active doua institutii de economisire-creditare, apartinand grupurilor Erste-BCR si Raiffeisen.

Sistemul de economisire-creditare a avut succes moderat de la lasarea sa in Romania, clauzele sale presupunand efectuarea unor economii timp de mai multi ani inainte de a primi credit, si cu dobanzi reglemetate care au cazut, la un moment dat, sub media depozitelor din piata. In criza, insa, numarul clientilor a crescut de la aproximativ 110 mii la finalul anului 2007, si 150 de mii, in 2008, la 264 de mii la finalul lui 2009, el fiind estimat la 400 de mii pentru finalul acestui an.

Statul a oferit o prima fixa, in crestere in timp, celor care au apelat la sistemul de economisire-creditare, iar nivelul acesteia a avansat de la maximum 15% din suma economisita sau maximum 150 de euro (pana la sfirsitul 2008) la 25% sau maximum 250 de euro (din 2009) anual.

BCR BpL, subsidiara a grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv a fost lansata in Romania in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Romania - actionar majoritar cu 80% din portofoliu - si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului ERSTE, Austria  -  cu 20% din actiuni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: