Guvernul ar putea plafona despagubirile pentru imobilele revendicate, potrivit unui document al MAE

Data publicarii: 19-07-2010 | Economie

Guvernul ar putea modifica legislatia astfel incat sa se renunte la ideea restituirii imobilelor revendicate, daca nu mai este posibila, urmand sa stabileasca totodata un plafon al despagubirii, fie raportat la valoarea de piata a imobilului ca procent, fie o suma fixa.

Propunerea apare intr-o nota a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) obtinuta de NewsIn, elaborata dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis sa initieze fata de Romania procedura pilot in cauzele care au ca obiect incalcarea dreptului la proprietate. Aplicarea procedurii pilot a fost decisa dupa ce s-a constatat lipsa de progres a Romaniei in solutionarea situatiei existente Si dupa analizarea a cateva zeci de cauze in care a condamnat statul roman.

Pentru procedura pilot au fost selectate cauzele Atanasiu Si Poenaru contra Romaniei Si Solon contra Romaniei, obiectul acestora fiind aplicarea legilor privind restituirea imobilelor nationalizate in perioada comunista. La data de 8 iunie 2010 a avut loc la CEDO audierea publica in aceste cauze, la care Guvernul roman a fost reprezentat de agentul guvernamental pentru CEDO din MAE.

"Hotararea va fi pronuntata de Curte cel mai probabil in luna septembrie Si va fi foarte critica cu privire la sistemul romanesc de restituire/compensare care, in opinia reprezentantilor Curtii, prezinta deficiente sistemice. In mod informal, reprezentantii Curtii transmis ca vad ca posibila solutie un nou mecanism care sa prevada doar compensarea, nu Si restituirea imobilelor. Nivelul compensatiei ar putea fi Si plafonat, fara ca o scadere a nivelului acesteia sa fie in contradictie cu jurisprudenta Curtii. Este putin probabil ca prin hotararea pilot Curtea sa traseze in mod explicit aceste solutii, avand in vedere ca statul, in baza marjei sale de apreciere, este singurul competent sa ia masurile necesare", se arata in nota.

Potrivit documentului, printre solutiile propuse de reprezentantii CEDO se afla "adoptarea unei singure legi in materia restituirii proprietatilor", care sa puna in practica proceduri "simplificate Si eficiente" Si care sa prevada "compensatii realiste", suportabile de catre buget, eventual prin eSalonarea despagubirilor. CEDO mai propune "reconsiderarea nivelului compensatiei". In document se mentioneaza ca nivelul acesteia sa fie "eventual" de 50% din valoarea actuala a bunului, "criza economica fiind o buna justificare pentru o asemenea solutie". O alta propunere vizeaza "executarea rapida a deciziilor" in materie de restituire/indemnizare.

NewsIn