Ce a facut Romania prost si Bulgaria bine in privinta litoralului. De ce n-am invatat nimic?

Data publicarii: 19-07-2010 | Turism

De ce este litoralul bulgaresc mai atractiv decat cel romanesc? Unde am gresit noi, mai ales ca atat Romania, cat si Bulgaria au aproximativ aceeasi clima si acelasi numar de kilometri de plaja?

Ziarul "Adevarul" a realizat o radiografie completa a turismului din cele doua tari. Primele hoteluri construite pe litoralul bulgaresc, in anii '70, au fost facute dupa model romanesc si chiar cu specialisti de la noi. Diferenta este data de modalitatea prin care am inteles sa privatizam aceste unitati de cazare, in anii 1990.

Bulgarii si-au vandut hotelurile tour-operatorilor germani care au venit mai intai cu know-how-ul, iar mai apoi cu miile de turisti nemti, in timp ce romanii au dat hotelurile in locatie de gestiune sefilor de sala si directorilor de societati turistice pe sume infime si pe baza unor licitatii dubioase. Rezultatul este ca in Bulgaria vin anual doua milioane de turisti, din care straini sunt 70%, iar litoralul romanesc este vizitat de doar 1,2 milioane de turisti din care doar 30.000 sunt straini.

Integral in Adevarul