BNR: Folosirea rezervei de catre stat incalca statutul BNR, normele UE si Constitutia

Data publicarii: 19-07-2010 | Finante-Banci

Declaratia a fost facuta de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, dupa ce un senator liberal a propus ca o parte din rezerve sa ajunga in bugetul statului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are voie, prin statutul ei si conform Constitutiei, sa dea bani statului din rezerva valutara. Precizarea a fost facuta de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, dupa ce un senator liberal a depus un proiect de lege prin care se cere reducerea rezervei bancii pentru a creste veniturile statului. "In primul rand, BNR observa ca in proiectul de lege nu se face precizarea daca participarea BNR la majorarea veniturilor bugetare ar urma sa se produca prin creditare sau prin finantarea de catre BNR a bugetului de stat. Cert este ca ambele ipoteze incalca grav legea statutului BNR. In aceasta lege se stipuleaza limpede ca se interzice Bancii Nationale orice tip de creditare a statului", a declarat Vasilescu, citat de Mediafax.

El a precizat, de asemenea, ca articolul 123 din tratatul de aderare la UE prevede explicit ca in legislatia unui stat membru nu pot exista prevederi prin care sa cada in sarcina bancii centrale finantarea unei autoritati publice. "Inclusiv in Constitutia Romaniei, la articolul 148, alineatul 2, se arata ca prevederile tratatelor constitutive ale UE si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne cu respectarea prevederilor actului de aderare. Prin urmare, pro-iec-tul de lege in cauza incalca legea statutului BNR, Tratatul UE si Constitutia Romaniei", a precizat oficialul BNR.

Integral in Gandul