Parazitul de criza: Un incompetent caruia oricat i-ai scadea salariul, nu pleaca

Data publicarii: 20-07-2010 | HR/Cariere

Criza a transformat angajatii neperformanti de dinainte de 2008 in paraziti care consuma resursele companiei, nu produc nimic, dar sunt si nemultumiti de "sclavia" de la locul de munca. Cosmetizeaza companiile conditiile de lucru sau exagereaza angajatii? Afla dintr-o analiza MONEY.ro cum recunoastem angajatii nemultumiti din companii, de ce nu renunta la jobul prea solicitant, dar si de ce nu sunt concediati.

Angajatii neperformanti au avut salariile taiate in mod repetat din 2008 incoace. Dar nu sunt singurii: taierile s-au facut proportional cu salariul la toate nivelele in piata. Sunt nemultumiti de programul de lucru "draconic", desi nu se epuizeaza din cauza muncii peste program, si de conditiile de munca dificile pe care le-a impus, temporar, criza.

Cine sunt angajatii neperformanti?

Angajatii ineficienti reactioneaza impotriva masurilor anticriza asumate de companii (salarii taiate si ore suplimentare) prin si mai putina munca, neimplicare, blatism. Totusi, nu sunt suficient de motivati sa plece si sa isi gaseasca alt job la care sa se simta mai apreciati. De ce? Pentru ca isi cantaresc corect sansele si stiu ca nu sunt competitivi si ca, in consecinta, nu ar gasi un loc de munca in conditii mai democratice.

Raman in companie si din momentul in care se inversuneaza sa nu se mai consume la job, devin in mod oficial-paraziti, specie noua de criza. Parazitii de criza bifeaza formal programul de ore suplimentare, dar muncesc putin si prost si isi justifica nonperformanta sau esecul prin conditiile de munca (prea) solicitante. Ei nu se simt amenintati de probabilitatea concedierii, pentru stiu ca au de partea lor Codul Muncii. Iar un procent in minus la salariu e binevenit pentru a legitima nonperformanta.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: