CE: Romania ar trebui sa interzica demnitarilor sa aiba afaceri cu institutiile pe care le conduc

Data publicarii: 20-07-2010 | Actualitate

Romania ar trebui sa interzica angajatilor publici de rang inalt si reprezentantilor alesi sa beneficieze direct sau indirect de contracte comerciale incheiate in numele institutiei lor, recomanda CE, care insista pe o deplina transparenta in domeniul achizitiilor publice.

In privinta achizitiilor publice, Comisia cere Romaniei sa evalueze eficienta cadrului legal si a atribuirii responsabilitatilor autoritatilor competente in protejarea in fata conflictelor de interese, iar acestea sa fie modificate, daca este necesar. Trebuie sa se aiba in vedere interdictia pentru angajatii publici de rang inalt si pentru reprezentantii alesi de a beneficia direct sau indirect de contracte comerciale incheiate in numele institutiei lor si trebuie sa se insiste pe o deplina transparenta in acest domeniu, recomanda al patrulea raport al Comisiei Europene referitor la aplicarea de catre Romania a Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Comisia recomanda, de asemenea, evaluarea eficientei autoritatilor competente cu privire la implementarea legislatiei privitoare la achizitiile publice si cere sa fie implementate actiunile de corectie ce vizeaza o mai buna coordonare a institutiilor si imbunatatirea eficientei lor. Este necesara stabilirea unor trepte de performanta pentru autoritatile competente in urmatoarele domenii si sa se monitorizeze implementarea lor: activitati de prevenire, de control, sanctionarea conflictelor de interse, cooperarea interinstitutionala si cooperarea cu autoritatile judiciare.

CE mai recomanda consolidarea politicii generale anticoruptie, mai ales prin coordonare la nivel inalt si in baza unei evaluari independente a rezultatelor ultimelor doua strategii anticoruptie implementate din 2005. Romania trebuie sa asigure stabilitatea legala si institutionala a schemei anticoruptie, inclusiv prin implementarea noilor Coduri Penal si Civil.

Romania trebuie sa continue monitorizarea consistentei si fortei de descurajare a sanctunilor aplicate de instante in cazurile de coruptie la nivel inalt si sa promoveze mai departe concluziile studiului referitor la individualizarea pedepselor pentru faptele de coruptie la nivelul Curtilor de Apel. Comisia cere, de asemenea, Romaniei sa identifice si sa implementeze masurile pentru imbunatatirea celeritatii proceselor de coruptie la nivel inalt, se arata in recomandarile raportului CE dat publicitatii marti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: