Banca Centrala Europeana a acordat bancilor din Grecia finantare de 93,8 miliarde de euro

Data publicarii: 20-07-2010 | International

Finantarea acordata de Banca Centrala Europeana (BCE) institutiilor de creditare din Grecia a urcat la 93,8 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie, fata de 89,4 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai, a anuntat marti Banca Centrala a Greciei, transmite Dow Jones Newswires.

Este o crestere de 4,9 la suta fata de luna mai si aproape dublu fata de finantarea BCE de 49,7 miliarde de euro, la inceputul acestui an.

Bancile elene sunt puternic dependente de finantarea BCE deoarece nu se mai pot imprumuta de pe piata interbancara, din cauza problemei datoriei suverane a Greciei.

Luni, ministrul elen de Finante, George Papaconstantinou, a declarat ca bancile elene vor trece fara probleme testele de stres derulate la nivelul Uniunii Europene (UE), in vederea evaluarii capacitatii institutiilor de creditare de a face fata unei inrautatiri a situatiei economice.

Rezultatele testelor de stres aplicate asupra a 91 de banci din Uniunea Europeana vor fi publicate vineri, incepand de la 16.00 GMT, dupa inchiderea pietelor bursiere in Europa, a anuntat Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar (CEBS).

Comitetul, insarcinat de Comisia Europeana sa se ocupe de publicarea acestor teste, va publica pe site-ul sau, www.c-ebs.org, rezultatele globale obtinute de cele 91 de banci, insotite de comentarii privind soliditatea sectorului bancar european.

Testele vor releva capacitatea de rezistenta a institutiilor bancare in conditii economice si financiare foarte dificile. In opinia generala, din cele 91 de banci care vor fi testate, doar o parte ar putea sa nu treaca testele de stres si anume cateva banci din Germania, Spania, Grecia si Portugalia.

Pe piata din Romania sunt prezente mai multe institutii financiare controlate de banci grecesti, printre care Alpha Bank, Banca Romaneasca (controlata de National Bank of Greece), Bancpost (controlata de Eurobank EFG), Piraeus Bank, Emporiki, ATEbank si Marfin.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: