Basescu: Atentionez pe toti utilizatorii de bani europeni ca nicio achizitie nu scapa neverificata

Data publicarii: 21-07-2010 | Actualitate

Presedintele Traian Basescu a tinut sa atraga atentia beneficiarilor de fonduri europene ca fiecare achizitie este verificata atat de organisme interne, cat si internationale, aratand ca in cazul in care o procedura este viciata, toti banii primiti pe proiect trebuie rambursati.

Seful statului a facut aceasta precizare in contextul in care a vorbit despre importanta Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), prelungire a organismului european OLAF, cu atributii in verificarea modului in care sunt folositi banii europeni alocati pe proiecte.

Basescu a aratat ca, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale, DLAF se afla intr-o situatie de risc similara Agentiei Nationale de Integritate, ale carei atributii au fost reduse printr-o decizie a Curtii, spre nemultumirea Comisiei Europene.

Presedintele a exemplificat importanta DLAF prin situatia proiectelor din industria carnii si a productiei de oua derulate prin programul SAPARD. "Romania a avut pe programul SAPARD 211 proiecte care vizau industria carnii si productia de oua. Industria carnii sunt baietii aceia veseli care vin mereu pe la televiziuni si ne anunta cum cresc preturile daca bate vantul dintr-o parte, daca nu le da bugetul nu stiu ce bani de buzunar sau de construit case. De ce mi se pare foarte grava punerea sub semnul intrebarii functionarea DLAF, care este prelungirea OLAF in Romania? Ce a constatat OLAF pana acum? Din 211 proiecte care vizeaza industria carnii si productia de oua, 62 sunt suspecte de fraudare, fraudele constand in fals in facturi, selectii de oferte formale, manipularea procedurilor de achizitii. Din cele 62 de proiecte, pentru 17 s-a facut deja solicitare oficiala sa fie returnati banii catre Uniunea Europeana", a explicat presedintele, constatand ironic ca aceasta situatie se inregistreaza intr-o industrie care "ne tot ameninta la televiziuni".

Basescu a aratat ca cele 17 proiecte pentru care trebuie rambursati banii europeni insumau 12,75 milioane de euro, iar consecinta a neregulilor constate, OLAF a hotarat extinderea verificarilor auspra tuturor celor 211 de proiecte SAPARD.

"Exponentii acestei zone, care sunt mereu nemultumiti si pe care ii vedem aproape zilnic la televizor amenintandu-ne cu cresteri de preturi, cu ce nu face Guvernul, ei bine ei nu au facut un lucru elementar, sa fie cinstiti atunci cand au ultilizat banii europeni", a subliniat presedintele, aratand ca scoaterea din functiune a DLAF, in acest context, este foarte periculoasta, "in baza hotararii CCR care iarasi nu vrea o institutie separata de parchet si instante".

"Este o institutie europeana pe care Romania s-a angajat sa o aiba in functiune", a subliniat Traian Basescu, care a tinut sa atraga atentia tuturor celor care utilizeaza fonduri europene asupra corectitudinii indeplinirii procedurilor.

"Vreau sa trag un semnal de alarma catre beneficiarii de fonduri europene: fie ca sunt administratii locale, firme care primesc prin contracte semnate cu ministerul surse financiare europene, este o atentionare publica asupra faptului ca acesti bani se verifica in timp si cum la SAPARD au venit facturile la plata pentru anii 2005-2006-2007, la fel vor veni pentru platile care se fac acum. Procedurile trebuie verificate, trebuie sa respecte regula, competitia trebuie sa fie corecta in alocarea contractelor catre castigator", a atentionat Basescu. El a subliniat ca in cazul in care chiar si o singura procedura este viciata in cadrul unui proiect, banii europeni alocati acelui proiect trebuie restituiti integral.

"Orice element afecteaza proiectul, se restituie integral suma alocata proiectului. Este un apel pe care il fac si catre mediul privat, si catre firmele unde actionar majoritar este statul, si catre municipalitati si primariile comunale, ca nerespectarea procedurilor duce pestre un an, doi, trei, cand vine controlul cu privire la achizitii, la returnarea banilor. Din acest punct de vedere mi se pare extrem de grav, atentionez pe toti utilizatorii de bani europeni ca nicio achizitie nu scapa neverificata, si de organismele interne ale Romaniei, si de organismele europene", a subliniat Basescu, adaugand ca poate, prin acest avertisement, se intelege si importanta functionarii DLAF.

De altfel, seful statului a precizat ca Romania trebuie deja sa plateasca penalitati pentru anul 2007 de 16,1 milioane euro, iar pentru 2008 de 6,6 milioane euro. "Vom mai avea si corectii financiare pentru 2007 in valoare de 42 de miloane de euro tot la agricultura, pentru 2008 in valoare de 100 de milioane de euro, generate de incorectitudini in declararea suprafetelor", a mai precizat presedintele.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: