Lazea, BNR: Solutia nu consta in populism sau indatorare externa, ci in asumarea responsabilitatii

Data publicarii: 21-07-2010 | Finante-Banci

Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustine ca Romania trebuie sa stea departe de masuri populiste, de o supraindatorare externa sau de masuri de solidaritate, asumarea responsabilitatii individuale fiind singura solutie pentru iesirea din criza.

Produsul intern brut (PIB) exprimat in euro a crecut in 2000-2004 cu 30% si cu 130% in 2008 fata de 2004. In acelasi timp, salariile bugetarilor au crescut cu 150% in perioada 2005-2008 si pe langa acest fapt a crescut si numarul bugetarilor cu 14%. Cheltuielile in PIB ale sectorului bugetar au crescut cu 180%. Pensiile au crescut cu mai mult de 150%, aproape ca s-au dublat, a spus, miercuri, Lazea, in cadrul unei conferinte.

"Noi avem o ocultare a realitatii in bugetul de stat. Deficitul, care de jure este echilibrat, de facto este dezechilibrat", spune Lazea.

Cheltuielile cu pensiile au crescut astfel la 11,8% in 2009, rezultand un deficit suplimentar nefinantat de 3,5% din PIB.

"In plus, sistemul de ajutor social a fost abuzat, de exemplu, prin cresterea beneficiarilor de pensii de invaliditate", a mai spus Lazea.

El a adaugat ca, intotdeauna, cineva trebuie sa plateasca atunci cand se fac excese financiare, explicand sintagma "There is no such thing as a free lunch" (Nimic nu e gratis, n.r.).

"De regula, oamenii incearca sa faca pe altcineva sa plateasca pentru consumul lor in exces fata de posibilitati", a mai spus economistul-sef al BNR. Ei recurg fie la populism, fie la inflamarea datoriei externe, fie la solidaritate interna, pentru a rezolva aceasta problema, toate trei fiind modele gresite.

"Intotdeauna nota de plata este mai mare pentru tarile populiste - se traduce fie in default, fie prin fenomene care deraiaza tara respectiva din randul tarilor creditabile", a explicat Lazea.

El a adaugat ca populismul pare sa se fi mutat din America de Sud catre Europa, in conditiile in care sunt cateva tari din regiune unde se recurge la populism. In plus, recursul la datorii externe este periculos. "De multe ori, se uita ca imprumuturile externe trebuie rambursate", atrage atentia economistul-sef al BNR.

"In concluzie, daca primele solutii sunt gresite, ramane o singura solutie: asumarea responsabilitatii individuale. Ar trebui ca individul sa nu mai astepte ca salvarea sa vina din alta parte, (de la Guvern, FMI, UE etc.)", a mai spus Lazea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: