Forbes: Datoria externa a Romaniei s-a triplat in ultimii trei ani

Data publicarii: 26-07-2010 | Economie

Datoria externa a Romaniei s-a triplat in ultimii trei ani si continua sa urce amenintator. Pana cand? Fara reforme de substanta si cu masuri de austeritate care nu aduc suficiente venituri la buget, Romania va fi nevoita sa-si rostogoleasca datoriile prin noi imprumuturi.

In 1981, Romania se pregatea sa ramburseze anticipat intreaga datorie externa evaluata la aproximativ 15 miliarde de dolari. Putini stiu ca la sfarsitul anilor '80, Romania intrase partial in incetare de plati, iar conturile in valuta ii fusesera blocate.

A fost nevoie de un imprumut de la FMI de 1,5 miliarde de dolari (o suma mare pentru acele timpuri) pentru rezolvarea situatiei. 30 de ani mai tarziu, in Romania se discuta din nou despre datoria externa care a ajuns la finalul lunii mai la 87 de miliarde de euro (peste 112 miliarde de dolari), potrivit datelor Bancii Nationale (BNR). In trei ani si jumatate, datoria externa (publica si privata) s-a triplat de la 30 de miliarde de euro in 2006 la aproape 90 de miliarde de euro (116 miliarde de dolari) in luna mai 2010. 

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: