Sistemul bancar romanesc, indiferent la corigenta grecilor de la ATE Bank

Data publicarii: 26-07-2010 | Finante-Banci

ATE Bank este singura institutie de credit de pe piata romaneasca ce nu a trecut testul de stres impus la nivel european. BNR si analistii economici spun insa ca decizia nu afecteaza sistemul bancar romanesc

Sapte banci europene dintre cele 91 supuse testelor de stres nu au trecut aceasta evaluare, a anuntat la finele saptamanii trecute Comitetul European al Controlorilor Bancari (CEBS). Dintre cei "picati", doar banca elena ATE Bank activeaza pe piata romaneasca, insa nu este unul dintre "greii" sistemului financiar din Romania, avand active de numai 340 milioane de euro. Spre comparatie, liderul sistemului bancar romanesc, BCR, are active de 17,2 miliarde de euro.

Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si analistii financiari sustin la unison ca decizia nu va afecta sistemul bancar romanesc si ca, in plus, filiala locala a ATE Bank este foarte solida, chiar daca nu a trecut testul la nivel european. "Faptul ca ATE Bank nu a trecut testul nu are nicio influenta, nici macar de natura psihologica asupra sistemului bancar din Romania.

Am spus si inainte de a se da publicitatii rezul-tatele: daca bancile mama vor trece cu bine, atunci rezultatele se vor reflecta asupra sistemului bancar. Daca nu vor trece testul, atunci nu va avea nicio influenta", a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu. El a explicat ca bancile romanesti "sunt pe picioarele lor si au stalpii bine infipti in pamant". Pe de alta parte, Vasilescu a mai spus ca, chiar daca ATE Bank Romania este o banca mica, ea este o institutie de credit foarte buna pe piata locala.

De aceeasi parere este si consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost presedinte al BNR. "Au facut afaceri bune in Romania. Banca va trebui sa fie recapitalizata si nu cred ca vor fi probleme in acest sens. Filiala locala se incadreaza in criteriile europene, chiar daca banca-mama a picat testul", a declarat el pentru Gandul.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: