Franks (FMI): Estimarea BERD de scadere a economiei Romaniei cu 3% in 2010 este prea pesimista

Data publicarii: 26-07-2010 | Economie

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni la Realitatea TV ca estimarea BERD cu privire la scaderea economica a Romaniei cu 3% in acest an "este foarte pesimista" comparativ cu asteptarile FMI, care in prezent se afla in proces de revizuire a tintelor.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus recent estimarea de crestere a produsului intern brut (PIB) al Romaniei, la minus 3% pentru acest an, anticipand o crestere zero pentru anul viitor.

"Consideram ca estimarea BERD este foarte pesimista. Noi nu suntem atat de pesimisti", a spus Franks, precizand ca FMI este in prezent in proces de revizuire a tintelor economice.

"In urmatoarele zile vom avea estimarile, insa inainte de a le finaliza trebuie sa discutam cu o serie de analisti, cu banca centrala, cu cei care fac previziuni aici pentru a cadea de acord in acest sens. Trebuie sa continuam sa lucram la relansarea economiei. Este cea mai importanta provocare", a adaugat el.

Franks a adaugat ca sunt o serie de reforme care merg bine in Romania, iar altele care trebuie grabite. "Este adevarat ca trebuie sa inaintam cu reforma pensiilor care a fost intarziata cu cateva luni si trebuie sa ne asigurarm ca vom vedea implementarea reducerilor bugetare, dar vorbim de progres important in ultimele luni", a mai spus seful misiunii FMI in Romania.

Franks a precizat ca nu este neaparat un lucru rau ca nu au fost reduse pensiile, in conditiile in care exista un mecanism prin care pot fi reduse cheltuielile. "Nu vad un lucru rau in faptul ca s-a umblat la mixurile politice ... Sunt avantaje si dezavantaje la reducerea pensiilor, sunt avantaje si dezavantaje in ce priveste majorarea TVA", a mai spus el.

Intrebat daca Romania ar putea ajunge in situatia Ungariei - cu care FMI si CE au sistat discutiile zilele trecute, motiv pentru care nu mai poate primi urmatoarea transa -, Franks a subliniat ca "nu exista acest pericol aici", El a adaugat ca in Ungaria au fost suspendate negocierile pentru ca nu au vrut sa aplice masurile de austeritate.

Fondul Monetar International (FMI) a demarat luni a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by, in urma careia Romania ar urma sa primeasca a sasea transa de la FMI in valoare de circa 900 milioane euro. FMI evalueaza evolutia economiei in al doilea trimestru al acestui an, vizita urmand sa fie finalizata pe 4 august.

Potrivit reprezentatului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, misiunea va avea trei obiective: rectificarea bugetara din 2010 in urma masurilor de austeritate impuse de guvern, discutia bugetului pentru anul 2011 si politica monetara. De asemenea, reprezentantii FMI vor acorda o atentie sporita masurilor luate de autoritati pentru reducerea nivelului arieratelor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: