Topul celor mai cautate specializari in preferintele studentilor

Data publicarii: Astazi, 27-07-2010 | HR/Cariere

Afacerile sunt tot pe primul loc in preferintele viitorilor studenti. Cifrele finale ale universitatilor arata ca in acest an, la nivel national, Administrarea Afacerilor este cea mai solicitata specializare.

Tinerii viseaza tot mai mult sa fie propriii lor sefi. Aceasta este cea mai probabila explicatie pentru numarul fara precedent de de candidati la facultatile care se ocupa de Administrarea Afacerilor: 2.500 de inscrisi la Bucuresti, peste 2.100 la Iasi, aproape 2.000 la Cluj. Specialistii explica succesul specializarilor de afaceri prin faptul ca admiterea la aceste facultati s-a facut prin concurs de dosare si nu prin examen de admitere, cum s-a intamplat, de exemplu, la medicina. Pe de alta parte, viitorii afaceristi se angajeaza mai usor dupa ce termina facultatea.

Pe ultima suta de metri, multe dintre specializarile in limbi moderne au fost luate cu asalt de catre absolventii de liceu. Cea mai mare concurenta a fost la Universitatea din Bucuresti, unde numarul total de inscrisi la Facultatea de Limbi Straine a fost de 4.000 de candidati, chiar peste nivelul facultatii pe primul loc la nivel national, administrarea afacerilor. La acelasi profil, dar la Facultatea de la Iasi, au fost peste 900 de candidati. La Facultatile de Geo-grafie, specializari precum Hidrologia-Meteo-rologia au avut mii de concurenti atat in Capitala, cat si in tara: peste 3.900 de candidati la Bucuresti, respectiv 800 la Iasi.

Integral in Adevarul