Leul s-a depreciat usor, pana la un curs de referinta de 4,2531 lei/euro

Data publicarii: 28-07-2010 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,2531 lei/euro, cu 0,13% mai mare fata de nivelul de marti, de 4,2476 lei/euro, dar fata de moneda americana cursul a scazut cu 0,04%, la 3,2714 lei/dolar.

Astfel, cursul leului a crescut cu aproape un ban la 4,2531 lei/euro, iar fata de dolar, cursul a coborat cu mai putin de un ban (0,04%) la 3,2714 lei/dolar, marcand o usoara apreciere a leului fata de nivelul de marti de 3,2728 lei/dolar.

In prima parte a zilei, cursul leului a oscilat intre 4,2450 si 4,26 lei/euro, dar fara o directie clara.

Pe piata internationala, dolarul s-a depreciat initial de la 1,2970 la 1,3040 dolari/euro, dar apoi a recuperat treptat din terenul pierdut pana la 1,30 dolari/euro.

Monedele din regiune au avut o evolutie pronuntata de apreciere in primele tranzactii de miercuri, urmata de o depreciere relativ rapida fata de euro. Astfel, cursul monedei unguresti a scazut de la 283,10 la 281,60 forinti/euro, dar apoi a revenit la 284,10 forinti/euro, iar moneda poloneza s-a apreciat initial de la 4,0080 la 3,9920 zloti/euro dupa care s-a depreciat la 4,0150 zloti/euro.

Pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt se mentin in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an, ca urmare a inceperii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, care a sporit cerea de lei din partea bancilor.

Astfel, in prima parte a zilei de miercuri, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,53% pe an, fata de 5,93% pe an, marti, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 6,03%, de la 6,43% in sedinta precedenta.

MFP vrea sa atraga, miercuri, 400 milioane euro de la bancile locale

MFP a anuntat in a doua parte a lunii iulie ca vrea sa vanda pe 28 iulie certificate de trezorerie denominate in euro cu scadenta de un an, in valoare de 400 milioane euro, pe plan intern.

"Ratele de dobanda la euro ajustate cu prima de risc pentru Romania indica un nivel al randamentelor de aproximativ 4,4%. MF a anuntat initial ca aceste instrumente vor fi obligatiuni cu cupon de 5%, dupa care acestea au fost modificate in certificate cu discount. Credem ca MF va reusi sa atraga suma intentionata platind un randament la mijlocul intervalului definit de nivelele de mai sus, dar acest lucru va contribui doar marginal la majorarea fondurilor atrase de administratorii datoriei publice", sustiin analistii ING Bank Romania, intr-un raport publicat miercuri.

De la inceputul lunii iunie, MFP a atras doar 2,4 miliarde lei din cele 9,5 miliarde lei anuntate initial si, in conditiile in care analistii ING estimasera ca potentialul de crestere a ratelor de dobanda pare limitat, s-a dovedit ca acestea au inregistrat chiar o scadere.

"Atat ratele de dobanda pe termen scurt, cat si cele pentru scadenta de 3 luni au pierdut aproximativ 25 puncte de baza, fiind tranzactionate la 6%, respectiv 6,1%. Este posibil ca ratele de dobanda sa scada in continuare deoarece MF urmeaza sa atraga valuta de pe piata ce va fi probabil convertita in moneda nationala la BNR. Conditiile de lichiditate s-ar putea imbunatati daca BNR nu va interveni pe piata valutara vanzand euro. Ne indoim ca asemenea operatiuni (care sprijina leul si diminueaza rezervele valutare) ar putea avea loc atat timp cat sentimentul global nu se deterioreaza", mai spun analistii ING.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: