Nexia: OUG privind evaziunea fiscala va intarzia afacerile intracomunitare cu cel putin o luna

Data publicarii: 29-07-2010 | Economie

Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, aplicabila de la 1 august, va intarzia afacerile intracomunitare cu cel putin o luna, odata cu infiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari, sporind astfel costurile si birocratia, au declarat reprezentantii Nexia International.

"Societatile comerciale care fac afaceri intracomunitare trebuie sa se inregistreze la Registrul Operatorilor Intracomunitari, desi exista o astfel de entitate la nivel comunitar. De asemenea, trebuie sa obtina cazierul judiciar si cazierul fiscal al societatii si alte acte care necesita timp, dar si costuri supliementare, estimate la circa 50 euro pentru un asociat", a declarat Beatrice Onica Jarka, partener in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Ea a subliniat ca, in cazul in care nu se inregistreaza, societatile comerciale nu mai pot face tranzactii intracomunitare beneficiind de regimul TVA aplicabil tranzactiilor in Uniunea Europeana, fiind nevoiti sa plateasca 24% in plus. In acelasi timp, risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 lei. 

Societatile comerciale care fac tranzactii intracomunitare sunt inregistrate deja in registrul intracomunitar, dar, de la 1 august, administratorii si asociatii unei firme cu acest obiect de activitate trebuie sa se inregistreze si in registrul local, sustine reprezentantul Nexia. "Este deja un registru la nivel intracomunitar si pentru ca Romania nu stie sa utilizeze acest registru s-a gandit sa il dubleze cu un registru local", a adaugat Beatrice Onica Jarka.

Pentru intregistrare la registrul local trebuie depuse o serie de acte. "Sunt doua saptamani de munca pana se depune dosarul la ANAF. In unele cazuri este nevoie sa se apeleze la avocati, consultanti, iar unele acte ar putea avea nevoie de traducere", a mai spus reprezentantul Nexia International, subliniind ca este nevoie de mai multi bani si timp pentru ca aceste firme sa isi deruleze afacerile. 

Printr-o astfel de masura statul a vrut sa aiba control asupra tranzactiilor intracomunitare, sustin reprezentantii Nexia International, care considera ca la baza a stat un studiu potrivit caruia exista evaziune fiscala mare in zona tranzactiilor efectuate intre societatile din Romania si societati "fantoma" din strainatate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: