Ultimele granite intre Romania si zona Schengen

Data publicarii: 30-07-2010 | Economie

Romania spera sa adere la spatiul de libera circulatie in martie 2011. Mai sunt insa multe de facut. Visul romanilor de a putea circula liber, de la anul, in celelalte state membre ale spatiului Schengen, fara a mai fi nevoiti sa stea la cozi prin vamile din vestul tarii, s-ar putea narui. Asta deoarece aderarea Romaniei la spatiul Schengen, programata oficial pentru martie 2011, ridica mari semne de intrebare.

Infrastructura Sistemului National Informatic Schengen (N.SIS) este realizata doar 65%, in conditiile in care ar trebui sa fie gata la sfarsitul lunii octombrie, caci vizita finala de evaluare a tarii noastre este programata pentru perioada noiembrie-decembrie 2010.

Pana atunci, Romania trebuie, pe langa finalizarea infrastructurii, sa implementeze aplicatiile informatice si baza de date si sa operationalizeze Biroul SIRENE (Supplimentary Information Requested at the National Entries), ce reprezinta, practic, interfata umana a N.SIS. Mai mult, aeroporturile romanesti sunt, de asemenea, in plin proces de modernizare, pentru a putea face fata cerintelor Schengen.

Integral in Evenimentul Zilei