Enel va construi cea mai mare fabrica de panouri fotovoltaice din Italia, proiect de 150 mil. euro

Data publicarii: 03-08-2010 | International

Enel Green Power, Sharp si STMicroelectronics au semnat o scrisoare de angajament ferm pentru un acord de finantare a unui proiect in valoare de 150 milioane de euro ce vizeaza dezvoltarea celei mai mari fabrici de panouri fotovoltaice din Italia, potrivit unui comunicat al Enel.

Compania mixta cu participatie egala, denumita 3Sun, activa de curand, va incepe operatiunile la fabrica din Catania (Sicilia) si va produce panouri fotovoltaice pentru o capacitate initiala de 160 MW pe an.

Compania mixta ESSE dintre Enel Green Power si Sharp a primit, de asemenea, autorizatia pentru dezvoltarea de parcuri solare ce vor genera peste 500 MW.

Capacitatea initiala de productie a fabricii din Sicilia, echivalenta cu 160 MW, va fi finantata din surse proprii, finantare din partea Comitetului Ministerial Comun pentru Planificare Economica din Italia, care a alocat de curand 49 milioane de euro pentru acest proiect, si finantare din partea bancilor. Fiecare partener a contribuit pentru o treime din capital, un angajament de 70 milioane de euro in bani sau sub forma de active tangibile si intangibile si detine o treime din actiunile din noua companie mixta.

Fiecare partener participa cu expertiza si competente la 3Sun. Enel Green Power este expert in dezvoltarea de energie regenerabila la nivel international si in management de proiect. Sharp contribuie cu tehnologia exclusiva de film subtire in tripla jonctiune, produsa incepand din aceasta primavara la fabrica Sakai din Japonia. STMicroelectronics detine expertiza in fabricare, avand specialisti in sectoare tehnologice de ultima ora, precum microelectronice.

Cu o productie anuala ce se asteapta sa atinga 480 MW in urmatorii ani, fabrica este cea mai mare unitate de productie de panouri fotovoltaice din Italia, inca din prima zi de functionare. Productia de panouri la fabrica din Catania este planificata sa inceapa in a doua jumatate a anului 2011.

Enel Green Power si Sharp au creat o companie mixta separata, Enel Green Power & Sharp Solar Energy - ESSE, pentru construirea si gestionarea in comun a parcurilor solare pentru generarea si vanzarea de electricitate in regiunea mediteraneana, folosind panouri produse la fabrica din Catania. Capacitatea totala instalata este estimata la peste 500 MW pana in 2016.

Productia din fabrica va servi si altor piete solare cu potential din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, cu accent pe zona Marii Mediteraneene, unde Enel Green Power si Sharp detin deja retele de vanzare. Enel si sucursala Enel Green Power, specializata in instalarea de sisteme fotovoltaice pe piata retail, vor participa la activitatea de marketing, respectiv la vanzarea de panouri prin propria retea de francize ce cuprinde 500 de instalatori autorizati in intreaga Italie.

Enel Green Power este compania Grupului Enel dedicata dezvoltarii si operarii de centrale care genereaza energie din surse regenerabile la nivel international, fiind prezenta in Europa si America. Este unul dintre liderii la nivel global in industria in care opereaza datorita celor 21 miliarde kWh de electricitate generata din surse de energie hidro, solara, eoliana, geotermica si din biomasa. Capacitatea instalata a companiei depaseste 5.700 MW, fiind produsa de peste 600 de centrale operationale in intreaga lume.

Fondata in 1912, Sharp a dezvoltat numeroase produse in premiera in Japonia si in lume, inclusiv primele radiouri si televizoare produse in Japonia, primul calculator de birou cu tranzistoare/diode din lume. Sharp a contribuit la dezvoltarea societatii prin comercializarea acestor produse unice. Astazi, in plus fata de afacerea de baza cu televizoare LCD, Sharp se concentreaza si pe celule solare. Anul acesta se implinesc 50 de ani de cand Sharp a initiat cercetarea acestora. In acest timp, celulele solare produse de Sharp au fost folosite nu doar in proiecte rezidentiale si industriale, dar si la faruri si sateliti, dovedindu-si fiabilitatea de lunga durata. In martie 2010, Sharp Corporation a inceput operatiunile la noua fabrica pentru celule solare din film subtire la Green Front Sakai, Osaka, Japonia.

STMicroelectronics este un lider global ce serveste clientii printr-o gama de aplicatii electronice cu solutii semi-conductoare inovatoare. STMicroelectronics doreste sa devina lider de necontestat in convergenta multimedia si aplicatii electrice bazandu-se pe o varietate de tehnologii, expertiza in proiectare, portofoliul sau de proprietate intelectuala, parteneriate strategice si putere de productie. In 2009, veniturile nete ale companiei au atins 8,51 miliarde de dolari.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: