Apartamentele noi cu trei camere din Capitala s-au ieftinit cu peste 14% in ultimul an

Data publicarii: 03-08-2010 | Imobiliare

Apartamentele cu trei camere din Capitala au inregistrat o evolutie dinamica in ultimul an, cele noi ieftinindu-se cu peste 14%, pana la un pret mediu de 1.413 euro pe metrul patrat, in timp ce apartamentele vechi, tot cu trei camere, s-au ieftinit cu 6,3%, la 1.121 euro/mp, potrivit imobiliare.ro.

De asemenea, si pretul apartamentelor noi cu doua camere din Bucuresti a scazut in ultimul an, cu 10,4% la 1.455 euro/mp, in timp ce cele vechi au scazut cu pana la 4,1%, la 1.214 euro/mp. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 3%, pana la 1.428 euro/mp fata de luna iulie 2009, iar pretul mediu al garsonierelor vechi este 1.269 euro/mp, cu 5,7% mai mici fata de iulie anul trecut.

Totodata, valoarea medie inregistrata la nivel national, 1.151 euro/mp util, reprezinta un nou nivel minim al ultimilor ani pentru segmentul rezidential, fiind cu 12 euro/mp util mai putin decat in luna precedenta. Aceasta este cea mai mica valoare inregistrata in Romania de la inceputul crizei imobiliare, potrivit portalului imobiliar.

Pe parcursul lunii iulie au fost inregistrate scaderi in aproape toata tara. Cea mai accentuata rata de scadere, de 3,2%, a fost resimtita in Brasov. Urmeaza Timisoara cu o scadere de 2,6% si Bucurestiul cu 2,4%. In Iasi si Constanta, ritmul de scadere a fost moderat, de 1,9% si respectiv 1,4%. Cluj-Napoca reprezinta in continuare exceptia de pe piata imobiliara din Romania, aici inregistrandu-se si in luna iulie, sub influenta evolutiei preturilor apartamentelor noi, o usoara crestere, de 0,1%, in ciuda faptului ca apartamentele vechi s-au ieftinit. Per ansamblu, scaderea este mai moderata decat in lunile precedente.

"Analizand principalii factori care influenteaza preturile apartamentelor, puterea de cumparare, raportul dintre cerere si oferta, situatia macroeconomica in ansamblul ei, starea de incredere a clientilor, precum si evolutia din ultimele luni, in mod firesc suntem tentati sa mizam in continuare pe reduceri de preturi. Totusi, in ultima saptamana, am avut cresteri cuprinse intre 0,2 si 0,5% in patru din cele sase orase analizate", a declarat directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Cu o scadere de 2,6% in iulie si un pret mediu de 851 euro/mp util, Timisoara ramane in continuare cel mai ieftin dintre orasele analizate. Astfel, trendul de scadere din ultimele luni a continuat in iulie, inregistrandu-se astfel o noua valoare minima pentru principalul oras din vestul tarii. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret s-a accentuat, depasind 13%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: