Castigul salarial mediu net a scazut cu 0,4% in luna iunie, pana la 1.422 lei

Data publicarii: 04-08-2010 | Economie

Castigul salarial mediu net a scazut in luna iunie la 1.422 lei, fiind cu 0,4% (6 lei) mai mic decat cel din luna mai, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu iunie 2009, castigul salarial mediu nominal net a crescut in a sasea luna a acestui an cu 3,1%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 98,8%, potrivit INS.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.951 lei in iunie, fiind cu 0,6% mai mic decat in luna precedenta.

"Indicele castigului salarial real pentru luna iunie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,4%", se mai arata in comunicatul INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna iunie in activitatile de intermedieri financiare (3.422 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (791 lei).

In a sasea luna din 2010 au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in mai multe activitati economice, cele mai mari - 9% - fiind in intermedierile financiare. Scaderi au fost inregistrate si in activitatile de asigurare si fonduri de pensii, precum si  in fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apa, administratie publica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

In iunie, au fost inregistrate si cresteri ale castigului salarial mediu net, de 9-10%, in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea bauturilor si telecomunicatii, precum si in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, intre 5% si 7%.

In plus, castigul salarial mediu net a mai crescut cu 4% pana la 5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, captarea, tratarea si distributia apei, mai arata datele INS.

NewsIn