BNR mentine dobanda cheie la minimul record de 6,25%, in ton cu asteptarile

Data publicarii: 04-08-2010 | Finante-Banci

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, miercuri, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute, potrivit unui comunicat transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

De la inceputul acestui an, Banca Nationala a Romaniei a redus deja de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.

Decizia BNR de miercuri, de mentinere a dobanzii cheie la 6,25%, a fost anticipata de toti membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) care au participat la sondajul publicat marti de asociatie, dar si de alti analisti intervievati de NewsIn.

Nivelul actual al dobanzii cheie, folosita de BNR la operatiunile repo si reverse repo, de reglare a lichiditatii din piata, reprezinta un minim de la adoptarea actualului model de politica monetara, la inceputul anilor 2000, pliat pe cel al Bancii Centrale Europene (BCE), in conditiile in care Romania si-a propus sa adopte la un moment dat moneda euro.

In urma deciziei, se mentin automat si dobanzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, si la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Banca centrala a mentinut si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor, desi analistii se asteptau la o reducere a RMO in valuta cu 5 puncte procentuale.

Ultima scadere a rezervelor minime obligatorii a avut loc intr-o sedinta "surpriza" din luna noiembrie 2009, cand CA al BNR a hotarat reducerea RMO pentru pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%, pastrand nivelul rezervelor in lei la 15%, pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani.

In comunicatul de miercuri, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

BNR a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,7%. In 2009, BNR a ratat pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.

NewsIn