BNR: Proiectiile indica pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de circa 7,8 la suta

Data publicarii: 05-08-2010 | Finante-Banci

Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) incepand cu 1 iulie 2010 va duce la o crestere semnificativa, dar temporara, a indicelui preturilor de consum, proiectiile indicand pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de circa 7,8%, se arata intr-un comunicat al BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declarase la inceputul lunii iulie ca majorarea TVA la 24% ar transmite aritmetic un avans de circa 3,9 procente asupra inflatiei, si chiar daca BNR nu-si modifica tinta, prognoza urca la 8%.

"Desi rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 4,38% in luna iunie, comparativ cu 4,42% in luna mai si 5,2% in ianuarie, iar rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustate s-a mentinut in jurul nivelului de 2% in prima jumatate a acestui an, majorarea taxei pe valoarea adaugata incepand cu 1 iulie 2010 va provoca o crestere semnificativa, dar temporara, a indicelui agregat al preturilor de consum. Astfel, proiectiile indica pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de circa 7,8%", se arata in comunicat.

"Pe fondul persistentei deficitului de cerere agregata este de asteptat ca, pe masura disiparii efectului de runda intai al cresterii TVA, traiectoria inflatiei preturilor de consum sa se inscrie pe o curba descendenta, ajungand in apropierea tintei de 3% la sfarsitul anului 2011", se mai spune in comunicat.

NewsIn