Basescu, nemultumit de anunturile privind maririle de salarii: Masurile austere trebuie continuate

Data publicarii: 05-08-2010 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca i-a displacut reactia membrilor Guvernului care au anuntat mariri de salarii in 2011,in urma semnalelor pozitive primite din partea FMI si CE, si a subliniat ca, daca in 2011 nu vor fi continuate masurile de austeritate, Romania nu se va redresa.

Seful statului a criticat, intr-o emisiune la postul public de televiziune, reactiile unor membri ai Executivului in urma semnalelor pozitive date de reprezentantii FMI si CE, afirmand ca declaratiile precum cele referitoare la posibilitatea cresterii salariilor "arata incapacitatea de a fi puternic".

"Daca astazi a fost un mesaj extrem important din punctul meu de vedere, a fost acela dat atat de reprezentantul FMI, cat si semnalul dat de reprezentantul UE, ca Romania si-a respectat angajamentele, are o singura neindeplinire la arierate, o va recupera si ca reformele trebuiesc continuate. Ce nu mi-a placut ca reactie la politicienii nostri: Nici nu se inchisesera ecourile conferintei de presa a institutiilor care apreciau efortul (...) si deja aveam anunturi de la membri ai Guvernului cum vor mari ei salariile la anul. Asta arata incapacitatea de a fi puternic", a declarat Traian Basescu.

El a subliniat ca tara in criza "are nevoie de oameni puternici" si ca politicienii romani s-au obisnuit sa faca "politica datului". "Noi dam si cand n-avem de unde, dam si ingropam tara", a afirmat seful statului.

"Tara are nevoie de consecventa in deciziile de austeritate, si spun acest lucru chiar daca nu e favorabil celui care spune lucrurile. Daca nu continuam cu masurile de austeritate si in 2011, nu redresam Romania. Marile dezechilibre generate de masurile din 2007 si 2008, nu au fost corectate in 2009 - nu s-a putut datorita conditiilor politice- si trebuie corectate in 2010 si mentinute in 2011", a subliniat Basescu. El a adus ca argument in favoarea mentinerii masurilor de austeritate faptul ca Romania va trebui sa se incadreze in 2011 intr-un deficit de 4,4% PIB.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat luni ca fondul de salarii pentru anul 2011, limitat in urma discutiilor cu FMI la 39 de miliarde de lei, permite majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor ramaSi in sistem dupa efectuarea disponibilizarilor anuntate. Potrivit ministrului, calculele arata ca cele 39 de miliarde de lei destinate salariilor din sistemul bugetar in 2011 permit o creStere medie de peste 10% a salariilor bugetarilor ramaSi in sistem dupa efectuarea celor 60.000 de disponibilizari anuntate.

Marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat la videochat-ul "Gandul" ca salariile din sistemul bugetar ar putea reveni incepand de anul viitor, etapizat, la nivelurile anterioare reducerii cu 25%. "In 2011 se vor crea premisele pentru a reveni la salariile de dinainte de taierea de 25% si sa urce in trepte la nivelul anterior", a declarat Videanu.

Miercuri, premierul Emil Boc a anuntat ca salariile bugetarilor vor creSte in medie cu 10% in 2011, prin neacordarea celui de-al 13-lea salariu, iar in functie de "succesul" procesului de restructurare din sistemul bugetar procentul ar putea fi mai mare, insa majorarile se vor aplica la valoarea salariilor deja diminuate cu 25%.

"Ceea ce se contureaza in momentul de fata este urmatorul lucru: in 2011, salariile bugetarilor vor creSte in raport cu diminuarea pe care au suferit-o acum, de 25%. (...) Din analizele la Ministerul Finantelor, avem pentru 2011 masa salariala de 39 de miliarde de lei. (...) Daca nu se acorda al 13-lea salariu, aSa cum este prevazut, atunci deja putem avea din start pentru 2011 o creStere a salariilor, in raport cu cele diminuate, cu 10%. Și in functie de succesul procesului de restructurare (...) vom putea sa avem o creStere a salariilor, in medie, Si cu mai mult de 10%, Si vom vedea asta la finalul procesului de restructurare", a declarat Boc la RRA.

NewsIn